вівторок, 24 серпня 2021 20:23

Після Путіна в Росії почнуться "смутні часи" - Мотиль

Після Путіна в Росії почнуться "смутні часи" - Мотиль
Олексанлр Мотиль: "Українці настільки відрізняються від росіян, що вже неможливо поєднати їх. І Путін, швидше за все, це усвідомлює". Фото: Gazeta.ua

Україна більше не зблизиться з Росією — обидві держави ідуть протилежними шляхами. Захід має зрозуміти, що Україна не є виконавицею його забаганок — у неї є власні політичні інтереси.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів американський історик українського походження Олександр Мотиль.

Чи можливе нове зближення з Росією? Історик, вважає, що це виключено, принаймні добровільно.

"Це можливо хіба після завоювання України Росією у разі повномасштабної війни, – каже він. – Але сумніваюся, що Росії б це вдалося. Україна справді стала антиподом РФ. Україна демократична, а Росія – фашистська, Україна хоче мати ринкову економіку, а Росія задоволена своєю "гангстерською", Україна миролюбна, Росія – агресивна".

В Україні багато що змінилося – менталітет, відчуття, звички. Люди стали іншими. Українці настільки відрізняються від росіян, що вже неможливо поєднати їх. І Путін, швидше за все, це усвідомлює, вважає історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба про вступ України в НАТО: "Російські страшилки треба спокійно пройти"

"Але він не вічний. А в російській історії, коли відходить сильний лідер, завжди починаються "смутні часи", боротьба еліт. Щось подібне відбудеться після відходу Путіна. Питання таких змін вирішуються у великих містах – Москві і Петербурзі. Їхнє населення явно жадає реформ", – зазначає він.

Однак поки Путін при владі – Україні треба шукати надійних союзників, наголошує професор.

"Вірогідно, в Німеччині до влади прийде "партія зелених", чи принаймні поставить свого канцлера. Вона позитивно ставиться до України. Ситуація з Німеччиною може змінитися. Країни Східної Європи нас підтримують. Треба не забувати, що Китай також зацікавлений в Україні. Це велика держава, що хоче інвестувати. Україні необхідні такі вливання", – каже він.

Америка має зрозуміти, що в України є власні інтереси, наголошує Олександр Мотиль.

"Поширена думка, що українці виконуватимуть будь-які забаганки та накази ЄС і США. Але зближення з Пекіном буде сигналом для Вашингтону, що Київ проводить власну політику. Звісно, головними партнерами України є західні держави. Не можна шкодити їхнім інтересам. Але треба балансувати, аби Захід зрозумів, що в України є альтернативи" – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Олександром Мотилем читайте в журналі "Країна"

Україна стане членом НАТО, План дій щодо членства буде невіддільною частиною цього процесу. Про це йдеться в комюніке за підсумками брюссельського саміту Альянсу. У рішенні саміту закликають Україну рухатися до членства через виконання річних національних програм, проводити реформи як у секторі безпеки й оборони, так і в інших сферах.

Зараз ви читаєте новину «Після Путіна в Росії почнуться "смутні часи" - Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути