понеділок, 14 червня 2021 19:25

Україна отримає членство у НАТО через ПДЧ

Україна отримає членство у НАТО через ПДЧ
У комюніке заявили про можливості України щодо членства у НАТО. Фото: Reuters

Україна увійде до НАТО через план дій щодо членства.

"Ми підтверджуємо рішення, ухвалене 2008 року на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом альянсу і водночас план дій щодо членства буде невіддільною частиною цього процесу", - ідеться в комюніке лідерів НАТО, яке схвалили за підсумками брюссельського саміту альянсу, передає "Європейська правда".

У документі щодо України вжили ті самі формулювання, як і щодо Грузії.

У рішенні саміту закликають Україну рухатися до членства через виконання річних національних програм.

"Річні національні програми під егідою комісії Україна-НАТО залишаються механізмом, завдяки якому Україна просуває реформи щодо її прагнення до членства в НАТО. Україна має повною мірою використовувати всі інструменти, доступні в рамках КУН, для досягнення своєї мети - впровадження принципів і стандартів НАТО", - ідеться в комюніке.

Союзники закликають Україну проводити реформи як у секторі безпеки й оборони, так і в інших сферах. У документі згадали про "повагу до меншин". Цю вимогу висуває Угорщина, але в комюніке про Бухарест не згадують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський хоче почути від Байдена чітке "так" або "ні"

В альянсі наголосили, що партнерство розширених можливостей, яке Україна дістала 2020 року, "додає імпульс до нашої й без того амбіційної співпраці та просуває подальшу військову взаємосумісність".

Північноатлантичний альянс має виконати надані Україні та Грузії обіцянки про перспективи вступу до НАТО. Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа під час саміту НАТО в Брюсселі. За його словами, сьогоднішній саміт має розглянути не тільки загрози від Росії, але й від Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає членство у НАТО через ПДЧ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути