Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2012 13:05

Опозиція поскаржилась Європейському суду щодо 94 округу

Опозиція поскаржилась Європейському суду щодо 94 округу
Фото: uainfo.censor.net.ua

Кандидат у депутати від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Віктор Романюк звернувся до Європейського суду з прав людини щодо рішення ОВК №94, яка визнала недійсним голосування на 27 дільницях округу, таким чином не врахувавши волевиявлення понад 30 тисяч українців.

Романюк просить суд визнати, що таке рішення ОВК порушує право на вільні вибори (стаття 3 Першого протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини), повідомляє прес-служба БЮТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голосування за спікера та бюджет покаже, чи буде у новій Раді більшість - "регіонал"

У зверненні Романюка до ЄСПЛ зазначається, що неврахування понад 30 тисяч голосів виборців також може свідчити про відхилення від принципу загального виборчого права, що породжує ризик підриву демократичної легітимності обраного таким чином законодавчого органу – Верховної Ради України", - підкреслено в заяві.

Нагадаємо, за підрахунком голосів, здійсненим на підставі примірників протоколів ДВК в окрузі №94, кандидат від Об'єднаної опозиції Віктор Романюк отримав 40605 голосів виборців, а кандидат від Партії регіонів Тетяна Засуха – 30941.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За невиконання норми про персональне голосування має бути відповідальність аж до кримінальної - нардеп

Проте після низки судових процесів, ініційованих спостерігачами від партії влади нібито про недопуск їх на виборчі дільниці, було визнано протиправними дії 27 ДВК. При цьому інші офіційні спостерігачі, зокрема спостерігачі від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, жодних суттєвих порушень виборчого законодавства на цих дільницях не виявили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин назвав "очевидні причини" протестів опозиції в новій ВР

Після цього ОВК в порушення всіх процедур склала підсумковий протокол, в якому не врахувала волевиявлення на цих дільницях і вписала перемогу Тетяни Засухи.

"Батьківщина" оскаржувала це рішення ОВК у судах. Після того, як Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні скарги Об'єднаної опозиції, всі національні засоби юридичного захисту було вичерпано, - кандидат від "Батьківщини" звернувся до Європейського суду з прав людини.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція поскаржилась Європейському суду щодо 94 округу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути