середа, 23 лютого 2022 21:39

ООН може направляти миротворців в Україну в обхід Радбезу – Кулеба

ООН може направляти миротворців в Україну в обхід Радбезу – Кулеба
Дмитро Кулеба під час виступу на Генасамблеї ООН 23 лютого. Фото: twitter.com/DmytroKuleba

Організація Об'єднаних Націй може направити миротворчу місію в Україну, ґрунтуючись на резолюції Генасамблеї без рішення Ради безпеки.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на засіданні Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку, передає "Укрінформ".

Кулеба нагадав ООН про прохання України розглянути можливість направлення миротворчої місії під егідою ООН у східні регіони. Проте Росія як постійний член Ради безпеки блокує це рішення.

"Я впевнений: якщо є воля, то є і спосіб, і ми працюватимемо з Організацією Об'єднаних Націй над тим, аби переконатися, що воля є. Отже, ми знайдемо спосіб", - сказав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден запроваджує санкції проти "Північного потоку-2"

Голова МЗС України прийшов в ООН, щоб донести: "напад Росії на Україну - це також напад на Статут ООН".

Він підкреслив, що Україна прагне миру, але готова захищатися. За його словами, від кожної країни-члена ООН залежить, "чи буде зроблено все для того, щоб захистити світовий порядок і не допустити руйнування і дискредитації ООН з боку Росії".

Україна також порушила кілька конкретних ініціатив, до яких могли б вдатися ООН та її держави-члени задля стримування агресії та запобігання війни. Серед інших - це скликання саміту в форматі постійних членів Радбезу плюс Україна, Туреччина й Німеччина, додав Кулеба.

21 лютого президент країни-агресора Росії Володимир Путін визнав окуповані території Донецької та Луганської областей, так звані ЛНР та ДНР, "незалежними республіками". Він також виклав власну версію історії за останні 105 років і повторив тезу російської пропаганди, що сучасна Україна "була створена більшовицькою Росією".

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш заявив, що таке рішення Росії не відповідає принципам Статуту ООН та закликав до мирного врегулювання конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «ООН може направляти миротворців в Україну в обхід Радбезу – Кулеба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути