Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2021 18:44

Офіс президента не відповів Bellingcat щодо справи "вагнерівців"

Офіс президента не відповів Bellingcat щодо справи "вагнерівців"
Христо Грозєв вважає, що ФСБ не знала про справу. Фото: РБК

Розслідувачі Bellingcat не дістали відповіді від Офіса президента щодо затримання "вагнерівців".

Українська влада могла б узаконити доказову базу, відразу визнавши цю операцію, сказав головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в інтерв'ю "Радіо НВ".

"Досі ми не маємо офіційної відповіді. Але після кількох спроб перестали намагатися. Коли закінчимо документальний фільм, ще раз в останню хвилину звернемося по коментар", - сказав він.

Грозєв не вважає, що операцію "злили". Офіс президента міг зробити легітимні, але хибні дії, які тоді здавалися правильними.

"Для мене найбільша помилка - напівзірвану операцію не перетворили на величезний плюс для України. Називаючи операцію операцією, публікуючи відразу всі телефонні розмови. Тисячі хвилин слів зізнань найманців - це дало б доказову базу багатьом судовим справам, які зараз тривають, зокрема в Гаазі та Страсбурзі. Для мене найважливіше було б показати, наскільки принизливою ​​ця операція була для російських спецслужб. Тому що все це пройшло повз них, вони нічого не зрозуміли", - додав він.

Українська влада могла б показати, що зібрали достатньо відомостей, що принижують російську сторону та їхні спецслужби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти розслідували військові злочини "вагнерівців"

"Я не згоден і готовий сперечатися, що операцію не можна було завершити через те, що ФСБ знала про неї і змогла б зреагувати, зганьбити її на останньому етапі. Цьому суперечать дані, які ми зібрали. ФСБ не розуміла нічого й після арешту цих 33 осіб, і після того, як білоруська сторона їх передала Росії. Переконання української сторони в тому, що ФСБ знала, хибне. ФСБ нічого не знала", - сказав Грозев.

29 липня 2020-го білоруські правоохоронці затримали 33 російських бойовики приватної воєнної компанії Вагнера в санаторії під Мінськом. 14 серпня стало відомо, що їх видали Москві. 28 з арештованих найманців РФ воювали проти української армії на Донбасі. Причетні до збиття малайзійського боїнга МН-17 і українського літака Іл-76, коли загинули 49 військових.

Зараз ви читаєте новину «Офіс президента не відповів Bellingcat щодо справи "вагнерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути