середа, 11 серпня 2021 11:30

Журналісти розслідували військові злочини "вагнерівців"

Журналісти розслідували військові злочини "вагнерівців"
Військові карти російською мовою на загубленому планшеті / ВВС

Розслідування BBC виявило масштаби операцій російської групи "Вагнера" в громадянській війні в Лівії, зокрема військові злочини, вчинені російськими збройними силами.

Планшет, загублений бійцем групи "Вагнера", демонструє ключову роль "вагнерівців" у війні, а також їхні кодові імена й бойові дії. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік справі "вагнерівців": як в Офісі Зеленського "злили" спецоперацію

Там є список покупок новітнього військового обладнання, яке ті могли взяти тільки з запасів російської армії. Росія заперечує будь-які зв'язки з "вагнерівцями".

Уперше групу виявили 2014 року, коли воювала на Сході України. Відтоді також воювала в Сирії, Мозамбіку, Судані та ЦАР. Бійці "Вагнера" з'явилися в Лівії у квітні 2019-го, коли приєдналися до сил повстанського генерала Халіфа Хафтара після того, як він почав наступ на підтримувану ООН владу в столиці Триполі. Конфлікт завершився припиненням вогню в жовтні 2020 року.

Розслідування ВВС показує, що у "вагнерівців" відсутній будь-який кодекс поведінки. Вони вбивають ув'язнених, якщо ті не мають цінних відомостей чи не можуть бути "рабами", у чому відкрито зізнається один колишній боєць. Вбивають, тому що не хочуть їх годувати.

Серед інших викриттів - докази військових злочинів, зокрема, умисного вбивства мирних жителів. Один житель лівійського села описує, як прикинувся мертвим, коли "вагнерівці" вбили його родичів. Планшет також свідчить про причетність найманців до мінування цивільних територій. Установка наземних мін без їхнього маркування є військовим злочином.

Планшет загубив невідомий "вагнерівець" після того, як бойовики групи відступили з районів на південь від Триполі навесні 2020-го. Там є карти лінії фронту російською. Є кадри з дронів і кодові імена бойовиків.

Група "Вагнера" офіційно не існує, але фактично там близько 10 тис. бійців, які уклали контракт. Діє з 2014 року. Близько тисячі "вагнерівців" воювали в Лівії з 2019-го по 2020 рік. Ця структура просуває інтереси Росії за її межами. Бійці - професіональні солдати, або ті, хто шукає роботу, або охочі воювати.

Після падіння режиму Каддафі в Лівії 2011 року, країна розкололася. На сході й заході з'явилися основні фракції, що конкурують. Обидві сторони отримують військову і дипломатичну підтримку від різних регіональних держав, попри ембарго ООН на постачання зброї.

Косівський канал РТК показав документальний фільм VIRUSSIA про злочини росіян на Балканах в югославських війнах, шпигунські скандали для протидії Кремлем інтеграції балканських країн в ЄС і НАТО, злочини бойовиків "Групи Вагнера" і про російський вплив на Сербію. Стрічка вийшла албанською з англійськими субтитрами .

Зараз ви читаєте новину «Журналісти розслідували військові злочини "вагнерівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути