середа, 20 березня 2013 23:28

Наскільки владі вдасться затягнути вибори у Києві, залежить тільки від киян та опозиції - експерт

Наскільки владі вдасться затягнути вибори у Києві, залежить тільки від киян та опозиції - експерт
Віталій Бала. Фото: glavcom.ua

"Регіоналам" краще за все таки проголосувати за призначення дати виборів у Києві, бо всі інші дії суперечать здоровому глузду.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала.

Коментуючи подання народних депутатів від більшості до Конституційного суду з вимогою роз'яснити ситуація довкола виборів мера Києві та київської міської ради, експерт зауважив:

"Це не може бути правильно по одній простій причині: як мінімум, вибори міського голови мали відбутися ще більше року тому з моменту підписання заяви пана Черновецького. Будь-які інші дії я б представникам більшості робити не радив би, бо вони, так чи інакше, ставлять під сумнів виконання ними чинного законодавства України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада і опозиція зацікавлені в гальмуванні проведення виборів в Києві — експерт

Бала додав: "Це, як на мене, не зовсім правильно з точки зору здорового глузду. Це не нормально, коли столиця країни не має свого міського голову вже більше року. Це немає жодного відношення до реальної ситуації, яка має бути, до політики як такої".

Водночас, говорячи про те, наскільки ще можуть відтягнути проведення виборів у Києві, політолог зауважив, що це питання насправді залежатиме тільки від киян і опозиції.

"Якщо кияни цього не хочуть, то і питання, власне, немає. Ми маємо розуміти, що наша Верховна Рада - це віддзеркалення нашого суспільства. Тому, якщо кияни на це будуть тільки спокійно дивитися, то може взагалі немає сенсу вибирати у Києві мера?", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призначення виборів у Києві на 2 червня може суперечити Конституції - "регіонал"

Нагадаємо, повноваження попереднього мера Леоніда Черновецького Київрада припинила достроково в липні 2012 р. З тих пір йдуть дискусії про вибори нового мера.

7 березня комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламенту призначити вибори мера Києва і депутатів Київської міської ради на 2 червня 2013 року.

Однак поки у Верховній Раді це питання не вирішено. Натомість представники Партії регіонів звернулися до Конституційного суду Україну з проханням розтлумачити, коли саме мають відбутися київські вибори. "Суть нашого звернення в тому, що сьогодні юристи не можуть дати остаточної відповіді коли мають відбутися вибори у Києві", - пояснив Олександр Єфремов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція розсвариться на київських виборах без Кличка — прогноз

Водночас лідер опозиції Арсеній Яценюк обіцяє заблокувати засідання Київської міської ради 3 червня, оскільки в цей день закінчаться її повноваження.

Зараз ви читаєте новину «Наскільки владі вдасться затягнути вибори у Києві, залежить тільки від киян та опозиції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути