четвер, 21 лютого 2019 19:00

Найдемократичніші конституції написали Сталін і Гітлер: чому не треба переписувати Основний закон

Найдемократичніші конституції написали Сталін і Гітлер: чому не треба переписувати Основний закон
Пропозиції змінити Конституцію - це політичний трюк перед виборами, вважає політолог Віктор Таран. Фото: Радіо Свобода

Дві найдемократичніші конституції - це сталінська 1937-го року і гітлерівської Німеччини. Хоча режими, які за ними стояли, не були демократичними. Такою думкою з Gazeta.ua поділився політолог Віктор Таран.

"Коли політики говорять, що хочуть вплинути на ситуацію в країні завдяки змінам до Конституції, це не більше ніж політичний трюк. Про зміни до основного закону в Україні постійно говорять виключно перед виборами.

Цією маніпуляцією політики відволікають увагу виборців від важливих питань і обговорення реальних механізмів, якими ми можемо змінити соціально-політичний стан.

Насправді Конституція - це не більше ніж законодавчий скелет, в якому прописують загальні речі - Україна вільна демократична держава тощо. Далі все розписується у законах та підзаконних актах. До прикладу дві найдемократичніші конституції - це сталінська 1937-го року і гітлерівської Німеччини.

Велика Британія живе за зводом законів, перший з яких написали на початку 13 століття. Америка живе за Конституцією кінця 18 століття. Конституції Франції і Німеччини написали після Другої світової. Вони прекрасно живуть і не ставлять питань, наскільки це відповідає сучасності. Бо Конституція - це декларація принців і цінностей, за якими живе суспільство. Там не прописують все, що завгодно. Одна з найбільших конституцій світу мексиканська, має біля 10 томів. Але рівень життя там не можна порівняти із США".

Ті, хто хочуть затвердити нову Конституцію через референдум, - сподіваються повернути авторитарний режим, каже політолог.

"Якщо в країні немає свободи і верховенства права, то зміни до конституції - це танці з бубнами, які нічого не дадуть. Ті, хто прийдуть до влади, намагатимуться ламати і переписувати Конституцію під себе шляхом Всеукраїнського референдуму. Але оскільки у нас закону про референдум немає – це не можливо буде зробити. З іншого боку, референдум це ще одна маніпуляція, яка приводила до влади авторитарні режими - Венесуела, Росія, Білорусь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий суспільний договір чи пусте виборче гасло: що робити з Конституцією

Тому теза про Всеукраїнський референдум на якому ухвалять Нову Конституцію це спроба затвердити авторитарний режим в Україні.

Наприклад, пропонують створити найвищий орган влади - Національну асамблею самоврядності. Вона складатиметься з голів Всеукраїнської асоціації та моральних та духовних лідерів нації. Хто вони? Хто їх обиратиме? А ця структура буде мати право вето на закони, рішення уряду, визначати керівників ДБР, прокуратури. Атипові повноваження надаємо громадському об'єднанню. Пропонують вибори у два тури, а партія, яка перемагає, отримає 226 місць у парламенті. Такий підхід суперечить логіці демократичного урядування. Одна партія стане домінантною і ми перетворимось на ЦК КПРС, коли всі 226 нардепів будуть підіймати ручки".

Українці повинні голосувати за тих, хто пропонує зміни, а не популізм, вважає політолог.

"Наше завдання на цих виборах робити ставку не на тих політиків популістів, які пропонують міняти основний закон, а на тих, які пропонують системно працювати над якісними змінами в державі".

Верховна Рада 5 років тому, 21 лютого 2014-го, повернула в дію Конституцію 2004 року. Таким чином скасували більше 80 законодавчих актів 2010-2011 року, які наділяли екс-президента Віктора Януковича надмірними повноваженнями.

Зараз ви читаєте новину «Найдемократичніші конституції написали Сталін і Гітлер: чому не треба переписувати Основний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути