понеділок, 13 серпня 2012 13:52

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Надання російській статусу регіональної для Одеси нічого не змінює - це піар-хід" - "свободівець"

"Надання російській статусу регіональної для Одеси нічого не змінює - це піар-хід" - "свободівець"
Багато одеситів вдома говорять українською - "свободівець". Фото: dumskaya.net

Ухвалення Одеською міськрадою рішення, згідно з яким російська мова отримала статус регіональної нічого в місті не змінить.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав голова Одеської обласної організації ВО "Свобода" Павло Кириленко.

"Одеська міськрада ще на початку 2011 року після місцевих виборів проголосувала і прийняла закон про розвиток і захист регіональних мов і власне в Одесі були змінені статути навчальних закладах, які стали дозволяти робити школи двомовними, - розповів він. - Почали відкривати російські класи. На сьогоднішній день із 60% українських шкіл, зараз залишилося 30%".

"Тобто, цей процес почався доволі давно, а те, що вони сьогодні зробили — це просто піар-хід. Вони просто схвалили, привітали той закон, який було прийнято, а потім підписано президентом", - наголосив Кириленко.

"Свободівець" запевнив, що надання російській мові статусу регіонально в Одесі ні на що не впливає. "Ця політика в Одесі вже велася. Щоправда, раніше ми могли судитися з Одеською міськрадою і, власне, ми подали на рішення 2011 року про зміну статутів шкіл в суд і зараз судимось. А тепер, коли цей закон вже прийнято, виходить, що ми наш суд навряд чи виграємо", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуністи будуть розширювати сферу дії "мовного" ??закону

Кириленко додав: "Ми перед собою ставимо завдання — змінити Верховну Раду, скасовувати той закон, який на сьогоднішній день нібито є законом, хоча все одно вважаємо його законопроектом. Сьогодні всі опозиційні сили повинні зробити все можливе для того, щоб пройти у Верховну Раду, утворити там більшість і цей закон скасувати".

Голова Одеської облорганізації ВО "Свобода" розповів, що 15 серпня Одеська облрада також збирається проводити засідання проголосувати за цей закон. Партія планує акцію протесту біля Одеської обласної ради з цього приводу.

"Свободівець" переконаний, що мова про захист прав нацменшин не йде. Завдання цього закону, за його словами, - це "дати всі можливості для розвитку російської мови і зробити все можливе, щоб українська мова не могла розвиватися і відроджуватися так, як це має бути".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо ти державний чиновник, ти зобов'язаний знати українську мову — Об'єднана опозиція

"Це виключно ініціатива політичних сил в Одеській міськраді, таких як партія "Родина", Партія регіонів. Більше того, всі ці політичні сили, особливо в Одесі, є агентами впливу РФ і деякі їхні організації, які працюють із ПР і з "Родиной", фінансуються через Російське консульства", - наголосив він.

"В Одесі насправді дуже багато україномовних людей і з кожним роком їх стає все більше. Все більше стає молоді, яка починає навіть в побуті переходити на українську мову. Але є стереотип про те, що розмовляти українською мовою не так престижно. Дуже багато людей, які вдома говорять українською мовою, виходять на вулицю та переходять на російську. У них це вже закладено", - розповів "свободівець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович взявся за мову, аби помститися українцям за Помаранчеву революцію" - нардеп

Він підкреслив: "Головне завдання сьогодні як в Одесі, так і в інших російськомовних регіонах — змінити цей стереотип, пояснити, довести, що насправді престижною є українська мова. Коли це буде зроблено, тоді ніяких проблем взагалі не буде. Але для цього потрібний час і воля влади, яка б робила кроки назустріч цієї політики".

Зараз ви читаєте новину «"Надання російській статусу регіональної для Одеси нічого не змінює - це піар-хід" - "свободівець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

188

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути