Ексклюзиви
понеділок, 13 серпня 2012 13:20

Спецтема: Боротьба за "мову"

Одеса хоче залишити за собою першість у мовному питанні - політолог

Одеса хоче залишити за собою першість у мовному питанні - політолог
Володимир Фесенко радив би владі робити подібні кроки ближче до виборів. Фото: liga.net

Рішення Одеської міської ради про те, що російська мова отримує в місті статус регіональної, було очікуваним.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі російська мова отримала статус регіональної

"З одного боку, цей закон виконує суто передвиборну технологічну задачу – має мобілізувати російськомовних виборців. Прийняття Одеською міськрадою такого рішення є наступним етапом використання цієї технології. Замало вирішити питання законодавчо. Його ще треба задіяти на місцевому рівні. Інша справа, що в цьому поспішному рішенні міськради проявляється конкуренція в російськомовних регіонах. Можливо, Костусєв чи одеські "регіонали" захотіли показати, що вони – перші. Тим паче, що одним із авторів закону є Сергій Ківалов. Тому хочуть залишити першість за собою. Хоча краще такі дії вчиняти ближче до виборів – у вересні чи жовтні. Це мало б більший ефект", - зазначив він.

За словами експерта, робоча група з удосконалення законодавства щодо застосування мов в Україні вирішує зовсім інше завдання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Богатирьова візьметься за розвиток мов

"Про нього говорив президент. Йдеться про те, що треба виправляти недоліки закону і врахувати критичні зауваження. Робота групи Богатирьової буде спрямована на те, аби продемонструвати суспільству: українська мова зберігає за собою державний статус, і що будуть ухвалені поправки до закону, які посилюватимуть державні гарантії. Також вона буде займатися розробкою Держпрограми розвитку української мови", - пояснив Фесенко.

Політолог зауважив, що до виборів ця група не завершить свою роботу.

"Своїм виборцям не треба демонструвати піклування про українську мову. Потрібно показувати підвищення статусу російської. Активність та результативність цієї групи варто втілювати після виборів. Тоді акцент буде перенесений на те, щоб показати: влада дбає про українську мову", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Одеса хоче залишити за собою першість у мовному питанні - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути