Ексклюзиви
неділя, 12 серпня 2012 17:57

"Янукович взявся за мову, аби помститися українцям за Помаранчеву революцію" - нардеп

"Янукович взявся за мову, аби помститися українцям за Помаранчеву революцію" - нардеп
Іван Заєць: Янукович себе дискредитував як гаранта Конституції. Фото: ukr.obozrevatel.com

Одним із мотивів президент Віктора Януковича підписати "мовний" закон - це бажання помсти за Помаранчеву революцію.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат Іван Заєць.

"Для серйозних політиків це була очікувана події, а для звичайних людей — небажана. Багато людей сподівалися, що в Україні є гарант Конституції і гарант державного суверенітету — президент Янукович. Але як виявилося, у нас такого немає. Янукович знав про всі небезпеки, який несе цей законопроект для української державності, культури, ментальності, для української нації", - наголосив він.

Нардеп підкреслив, що Януковичу писали про цей закон багато відомих правників, вчених, філологів, експертів. Саме тому, підписання "мовного" закону – це  був цілком усвідомлений вибір Януковича, переконаний він.

"Янукович знав, що підписує не закон, а сфабрикований документ керівництвом ВР і більшістю, юридичну фікцію, яка від самого початку є нікчемною. Тому що процедура прийняття закону строго виписана Конституцією і регламентом, які було порушено", - наголосив Заєць.

Він додав: "Якщо президент України знає, що цього "закону" не існує в природі, що це сфальшований документі і він його підписує, то це означає, що президент фактично делегітимізував себе як гаранта Конституції і як президента України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я змушений читати і писати українською" - "регіонал" вважає російську рідною для України

"Такі дії президента і загалом правлячої сили, говорить про те, що ми маємо вкрай українофобську владу, що ця влада ментально, по саме горло загрузла у комуно-радянську практику. Тому ця ментальна укоріненість у минуле — це один із мотивів, які пояснюють дії президента", - підкреслив нардеп.

Третій мотив, на думку політика, — це залежність від Москви. "Наша влада не відчуває себе владою незалежної держави, де є національні інтереси, де є інтереси своїх громадян", - пояснив Заєць.

Крім того, одним із мотивів прийняття "мовного" закону, на думку нардепа, є бажання влади помститися.

"Є ще один мотив, про який ніхто не хоче говорити, але він насправді існує — це банальна помста громадянам проєвропейськи, проденмократично налаштованим. Це помста за Помаранчеву революцію, за той страх, який пережила ця влада під час Помаранчевої революції", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні "мовний" закон набув чинності

Заєць підкреслив: "Вони думають, що якщо ліквідують українську мову та насадять російську, то у них збільшиться електоральна підтримка їхньої партії. Це абсурд, тому що і російськомовні, і україномовні люди вже побачили справжню політику цієї влади. Але їм (владі) чомусь здається, що через русифікацію вони зроблять український народ більш податливим, народом без певної гордості, холопом. І це один із дуже сильних мотивів, який руйнує українську державу і ментальність".

Зараз ви читаєте новину «"Янукович взявся за мову, аби помститися українцям за Помаранчеву революцію" - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути