пʼятниця, 10 серпня 2012 05:45

"З цією владою нема чого говорити — їх треба силою виганяти"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Леонід Тертичний із села Леськове Монастирищенського району Черкащини три тижні голодує під Українським домом на столичній Європейській площі. Планує протестувати надалі
Леонід Тертичний із села Леськове Монастирищенського району Черкащини три тижні голодує під Українським домом на столичній Європейській площі. Планує протестувати надалі

— Від людей дізнався, що Янукович підписав закон. Але я все одно голодуватиму, — каже 9 серпня 51-річний Леонід Тертичний із села Леськове Монастирищенського району Черкащини. Він із 70-річною Емілією Бережницькою з Коломиї Івано-Франківської області голодує біля Українського дому на столичній Європейській площі.

— Нас було семеро, але вчора люди з Коломиї поїхали. За пару днів повернуться. Майор Леонід Бровченко, який із нами голодував, сьогодні має з Вінниці вернутися, збирає там команду.

Тертичний приїхав до Києва 21 липня. Протримався без їжі 11 діб. Потім на чотири дні поїхав додому.

— Я там герой. Усі бачили мене по телевізору, — всміхається. — Не розумію, чому народ так в'яло реагує. Політики тільки перед телевізором малюються. От учора приходив Ляшко, в груди себе бив.

Емілія Бережницька замальовує в блокноті чоловіка в шароварах, з оселедцем і шаблею, який сидить напроти неї.

— Приїхала минулого четверга і почала голодувати — бо я живу в Україні й нікуди не збираюся їхати, — розказує. — Тому протестую. Надіюся, що кінець кінцем люди вийдуть на вулицю. Президент хай має совість — казав "почую кожного", однак на нас не реагує. Зате реагують люди з інших держав — приходили з Америки, Канади. Вони не розуміють, як це — не звертати уваги на голодувальників.

— Приїхав 4 липня, — говорить 65-річний Роман Забабаха зі Львова. Руку тримає на ефесі шаблі. — Я не бажаю говорити іноземною мовою, в якій найбільша кількість матюків — російську через це в Книгу Гіннеса занесли. Не буду матюкатися і не хочу, щоб матюкалися діти. Треба зробити, як болгари: взяти штурмом Верховну Раду і повикидати тих комуністів. А з цією владою нема чого говорити — їх треба тільки силою виганяти.

О 9.47 до голодувальників підходить 51-річна Людмила Ярошівець із Василькова Київської області.

— Побачила по телевізору, що сьогодні на десяту всіх кличуть, — каже. — Покидала все і приїхала. Сьогодні мала земельними питаннями тітки займатись. Я вчителька, вчу англійської та іспанської. А захищаю українську. Пережила русифікацію, знаю, що це таке.

О 10.32 на сходах біля монумента Незалежності на Майдані збираються з десяток людей.

Зараз ви читаєте новину «"З цією владою нема чого говорити — їх треба силою виганяти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

134

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути