четвер, 09 серпня 2012 15:08

Спецтема: Боротьба за "мову"

Підписання "мовного" закону на руку всім політичним силам - політолог

Підписання "мовного" закону на руку всім політичним силам - політолог
Політолог сподівається, що в майбутньому "мовний" закон відмінять. Фото: glavcom.ua

Директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак вважає, що введення закону "Про засади державної мовної політики" розколюватиме населення України за мовною ознакою.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Глава держави проігнорував усі умовляння, що закон у такій редакції розколює країну, - зазначає. - Обіцяє, що в нього будуть внесені якісь зміни. Але є механізм, який можна було застосувати: накласти вето і внести свої поправки й зауваження. Тим самим Янукович зробив акцент на тому, що він у будь-якому разі підтримує те, що роблять його однопартійці і соратники, навіть якщо це іде на розкол країни. Для нього підписання мовного закону політично доцільніше, ніж громадянський спокій у країні".

На думку фахівця, наслідком цього може стати радикалізація настроїв у суспільстві за мовною ознакою.

"Раніше це питання не стояло так гостро на порядку денному українців, - каже Чумак. - Усе було нормально - хто як хотів, так і розмовляв. Тепер у нас буде дві України - російськомовна і україномовна. В умовах виборчої кампанії це на руку усім політичним силам, бо консолідує їх виборців. Це вигідно політикам, але погано для суспільства. Надання переваги російській мови не тільки вестиме до витіснення української в східних і південних регіонах. Це ще й спроба зробити українську немодною, мовою простолюдинів, як це колись було за радянських часів - у 1950-1960 роки. Через це ми мали погані наслідки - падіння культури й моралі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для Януковича перспективи партії важливіші за країну"

Геополітичне становище режиму Януковича від цього закону не зміниться, впевнений політолог.

"Керівництво Росії вже показало, що цей закон не тягнутиме покращення його ставлення до українського політикуму, - зазначає Чумак. - Мова для Путіна і його команди не має нічого спільного з грошима. Вони просуватимуть насамперед свої економічні інтереси.
З Європою і США у нас і так погані стосунки - гірше не буде. Україна уже знаходиться у стані тихого бойкоту й ізоляції".

Політолог сподівається, що в майбутньому "мовний" закон відмінять.

"Дуже сподіваюся, що при зміні влади цей закон буде визнаний неконституційним і відмінений. Мовну політику внормувати треба. Але не можна ламати одну частину суспільства на догоду іншій. Потрібне широке обговорення, консультації із фахівцями, урахування позицій сторін, визначення концептуальних проблем, які слід вирішити у сфері застосування мов у країні", - наголошує Віктор Чумак.

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович підписав закон "Про засади державної мовної політики" і доручив Кабінету міністрів утворити робочу групу із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки та мистецтв, провідних фахівців із мовних питань для розробки та внесення системних пропозицій з удосконалення законодавства щодо порядку застосування мов в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Підписання "мовного" закону на руку всім політичним силам - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути