Ексклюзиви
пʼятниця, 10 серпня 2012 12:30

Спецтема: Боротьба за "мову"

Якщо ти державний чиновник, ти зобов'язаний знати українську мову — Об'єднана опозиція

Якщо ти державний чиновник, ти зобов'язаний знати українську мову — Об'єднана опозиція
Сергій Соболєв розповів, як Янукович підміняє "мовне" поняття. Фото: ipress.ua

Ніхто в опозиції не виступає проти російської мови. Натомість чинний президент Віктор Янукович та Партія регіонів намагаються поставити українців перед вибором: або одна мова, або інша.

Про це в ефірі телеканалу ТВі заявив народний депутат від фракції "БЮТ-Батьківщина", лідер опозиційного уряду Сергій Соболєв.

"Ніхто з опозиції не виступає проти російської мови, бо дехто пробує подати навпаки. У нас питання стоїть так: якщо ти державний чиновник, ти зобов'язаний знати українську мову", - пояснив опозиціонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні "мовний" закон набув чинності

Водночас, за його словами, якщо на певній території України наявне компактне проживання інших національних груп, то в такому випадку тамтешній державний діяч зобов'язаний знати і ці мови.

"А скільки у нас на Закарпатті чиновників знають угорську чи румунську мови? У Криму скільки їх знають кримськотатарську?" - поцікавився Соболєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я змушений читати і писати українською" - "регіонал" вважає російську рідною для України

Нардеп зауважив, що в Януковича та Партії регіонів відбувається підміна понять: або така мова, або інша. У зв'язку з цим ще декілька місяців тому опозиція розпочала підготовку до процедури імпічменту через подання і звернення десятків тисяч громадян.

"Підписання "мовного" закону — це ще один факт порушення Конституції України. І Венеціанська комісія дала абсолютно чітку оцінку "мовному" закону — він порушує ключові права державної мови", - підсумував Соболєв.

Зараз ви читаєте новину «Якщо ти державний чиновник, ти зобов'язаний знати українську мову — Об'єднана опозиція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути