понеділок, 30 липня 2012 14:49

На списку опозиції ще рано ставити крапку — він буде іншим – політолог

На списку опозиції ще рано ставити крапку — він буде іншим – політолог
Сергій Таран каже, що ЦВК Тимошенко та Луценка не пропустить. Фото: obozrevatel.com

Об'єднана опозиція "Батьківщина" оприлюднила прохідну частину свого виборчого списку кандидатів. Попри судові справи, до першої п'ятірки все ж потрапили Юлія Тимошенко та Юрій Луценко. А от декому з депутатів у ньому місця не вистачило, і вони показово вийшли зі складу парламентської фракції партії.

Проте, ще зарано говорити про якийсь остаточний варіант цього списку, вважає політолог Сергій Таран. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднана опозиція підписала заяву про співпрацю з кримським меджлісом

Як Ви оцінюєте виборчий список Об'єднаної опозиції?

- По-перше, списки Об'єднаної опозиції показали одне, що політичним капіталом для опозиції зараз є лояльність до політичної сили і незмінність того політичного курсу, який опозиція визначила ще 5-7 років тому. Тобто лояльність до лідера і незмінність політичного курсу, це основні критерії, за якими формувались ці списки. Саме тому туди потрапило дуже багато людей, які або є родичами політиків, або люди, які дуже багато років із цією політичною силою, зокрема в партії "Батьківщина". Або ті люди, які лояльні персонально до Яценюка. В опозиції є розуміння, що основною проблемою для них є так звані "тушки" - коли людина обрана за списками однієї політичної сили, а потім перебігає на бік влади. Відповідно, новий політичний список вони формували таким чином, щоб принаймні спробувати це явище зменшити.

Чим пояснити те, що до прохідної частини списку потрапили зовсім нові люди, зокрема гендиректор ТВі Микола Княжицький?

- До списку потрапили люди, які мають ресурс, який може бути використаний опозиціонерами, ресурс політичний. Наприклад, - Кужель. Вона має дуже розвинені стосунки у середовищі малого та середнього бізнесу. Вона буде не в заваді опозиції, бо зараз малий та середній бізнес потерпає від так званого "покращення". Княжицький — нова людина. У нього є ресурс ТВі, який показав незмінність позиції, цей ресурс дуже важливий, щоб зберегти його як незалежний ресурс. Тому звичайно, Княжицькому потрібно більше ресурсів, щоб його зберегти, а мандат може цьому допомогти. Тобто, другий критерій — це певне середовище, чи то підприємницьке, чи то журналістське, ще якісь, що залишились для впливу опозиції. Тому власне ми маємо тих людей, які є зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Культурні та громадські діячі оголосили про спільний похід на вибори

Як, на Вашу думку, люди сприймуть включення до списку родичів відомих політиків, наприклад, Ірини Луценко?

- Думаю, так вони і сприймуть. Опозиції треба знайти умови, щоб пояснити людям, чим вони це мотивують. Бо по великому рахунку, сама наявність родичів у політиці не є проблемою. У нас же допускаються трудові династії на заводах, чому не можуть бути політичні сім'ї? Візьмемо Сполучені Штати: був Буш-старший, його син став президентом Сполучених Штатів. Нікому у світі не приходить у голову сказати, що це щось ненормальне. Є сімейство Клінтонів, які теж переходять: спочатку був президент, а зараз держсекретар. Знову ж таки, це не дряпає. У Сполучених Штатах були цілі сімейства - або брати, або дружини, або інші родичі весь час були в політиці. Питання України не в тому, що родичі у політиці, а в тому, що це єдиний критерій, і вони не є професійними. Тому для опозиції важливо буде показати, що поява там родичів є потрібною з точки зору професійності. Якщо вони знайду мову, щоб пояснити це виборцям, то тоді не буде питань до них, так само, як немає питань у Сполучених Штатах. Проблема полягає в тому, що ці зв'язки непрозорі і незрозумілі. Якщо опозиція зробить їх прозорими, то це не буде такою гострою проблемою, якою видається на перший погляд.

Те, що в першій п'ятірці списку опозиція все ж залишила Юлію Тимошенко та Юрія Луценка, означає, що вони дійсно попри судову тяганину можуть стати нардепами?

- Це означає те, що опозиція, та й низка закордонних експертів, не визнає факт ув'язнення Тимошенко та Луценка. Якби вони їх туди не включили, вони б погодились із рішенням суду. Думаю, цей список не зареєструють. ЦВК просто викреслить цих двох людей, і, відповідно, буде інший список. Але опозиція не могла зробити інакше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Об'єднаної опозиції небагато кандидатур на президента — Яценюк і Тимошенко"

Чому прохідні місця не дістались окремим депутатам, які вже показово вийшли із парламентської фракції партії? Були якісь критерії, які вони не пройшли, чи просто не вистачило місця?

- По-перше, список дійсно не безкінечний. Хтось потрапив, хтось не потрапив. Але не треба забувати, що у нас ще є мажоритарні округи. І в опозиції дійсно не багато людей, які зараз можуть виграти мажоритарні округи. Тому це не означає, що ті люди, які не увійшли до списку, не потраплять до парламенту через мажоритарні округи. Я б не ставив крапки у цьому списку опозиції, який ми зараз маємо. Навіть вихід із фракції не означає, що вони назавжди порвали із цією політичною силою. Звідки ми знаємо, може вони пройдуть по якомусь округу, а потім знову приєднаються до опозиції? Не треба забувати, що щоб виграти по деяким мажоритарним округам, важливо бути поза партіями. І влада буде бити в першу чергу по кандидатах від опозиції на мажоритарці. Тому, в цій драмі окремих депутатів списку БЮТу, рано ставити крапку — я б тут поставив скоріше три крапки.

Зараз ви читаєте новину «На списку опозиції ще рано ставити крапку — він буде іншим – політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути