вівторок, 19 серпня 2014 11:56

На майбутніх виборах головними будуть не гроші, а лідери партій - політолог

На майбутніх виборах головними будуть не гроші, а лідери партій - політолог

В умовах стрімкої виборчої кампанії роль ключових чинників перемоги буде змінена – вважає політолог Володимир Фесенко. Якщо ще пару років тому визначальними факторами вважали адміністративний ресурс та наявність коштів, то на наступних виборах вага їх значно зменшиться. Нова влада навряд чи буде реально застосовувати адміністративні важелі, більше того, сама приналежність до влади в кризовій країні буде обтяжувати проведення кампанії та тягнути донизу рейтинги. Це розуміє той же Арсеній Яценюк, який навіть намагався подати у відставку, проте тепер можливо вестиме виборчу кампанію з посади керівника Кабміну.

Так само зменшується роль фінансового ресурсу. Вже під час президентської кампанії рекламні бюджети основних кандидатів були урізані, щоб не дражнити виборців в умовах економічної кризи. Звичайно, медіа-реклама залишається найбільшою статтею виборчих бюджетів, проте величина цієї статті є цілком "підйомною" для всіх основних партій. Дискусійним є питання щодо розміру застави для участі у виборчому процесі, але це потрібно для фінансування хоча б частини витрат на виборчу кампанію.
В умовах відносно вільних та конкурентних засобів масової інформації найбільшим чинником на виборах стають популярність та дієва активність партійних лідерів. Більшість партій, які зараз реально претендують на проходження до парламенту, спираються саме на популярність своїх лідерів.

Лідером рейтингових перегонів є Президент України Петро Порошенко, популярність якого зросла ще на Майдані і, особливо, під час президентської виборчої кампанії. Довіру до себе він підтверджує активною діяльністю на посаді Президента України. Опитування свідчать, що політична сила Петра Порошенка буде лідером і на парламентських виборах.
Ще один лідер симпатій останніх місяців – Олег Ляшко. Йому вдалося опинитися на гребні загальнопротестних настроїв, пов'язаних і з Майданом, і з незадоволенням сучасною ситуацією, і з критичним ставленням до нинішньої політичної еліти. Він талановитий і яскравий оратор, митець створення різноманітних інформаційних приводів та гучних заяв. Він може навіть скандали навколо себе використовувати у своїх інтересах. Саме популярність О.Ляшка забезпечує його Радикальній партії одну з лідируючих позицій у передвиборних перегонах.

"Так що, на парламентських виборах, які ми очікуємо, особистість лідера буде набагато більш значущим чинником, ніж на виборах до Верховної Ради 2012 року" - резюмує Володимир Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «На майбутніх виборах головними будуть не гроші, а лідери партій - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути