середа, 29 червня 2022 08:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Хто має сісти разом з Путіним: юрист розкрив деталі майбутнього трибуналу

Хто має сісти разом з Путіним: юрист розкрив деталі майбутнього трибуналу
Юрист-міжнародник Антон Кориневич: "Ми не можемо судити у наших судах вище керівництво Російської Федерації. Бо воно має посадовий імунітет. І не тільки Україна не може їх судити, а й інші держави". Фото: УНІАН

Разом з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним на лаві підсудних через злочини агресії проти України можуть опинитися ще 10-20 осіб з вищого військового та політичного керівництва країни. Вони мають постати перед Спеціальним трибуналом, над створенням якого зараз працює Україна разом з міжнародною спільнотою. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів юрист-міжнародник Антон Кориневич.

"Злочин агресії у міжнародному праві традиційно розуміється як злочин вищих посадовців – тих, хто міг і може віддавати накази на початок агресивної війни. Відповідно, для цілей трибуналу, який ми хочемо створити, злочин агресії так само має вважатися злочином вищого керівництва. Тому я не можу поки що сказати, скільки людей зможе притягати до відповідальності цей спецтрибунал. Це може бути 10 людей, а може 20. Але це точно будуть тільки найвищі посадові особи політичного і військового керівництва. Бо саме так сьогодні міжнародне право розуміє злочин агресії", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецтрибунал над Путіним коштуватиме не дорожче сучасного танка – Антон Кориневич

Проте це не означає, що російські військові нижчих ланок, які чинили злочини, уникнуть відповідальності, додає Кориневич.

"Їх може притягати до відповідальності Міжнародний кримінальний суд або національні суди України в рамках тих багатьох тисяч кримінальних проваджень, які в Україні відкриті.

Ми не можемо судити у наших судах вище керівництво Російської Федерації, тому що воно має посадовий імунітет. І не тільки Україна не може їх судити, а й інші держави. А російських військових можемо", - говорить юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізоляція Путіна перейшла в нову фазу" – чому президент РФ обіцяє приїхати на саміт G20

Спеціальний трибунал зможе орієнтовно запрацювати на початку 2023 року, вважає Антон Кориневич.

"Якби все залежало тільки від України, тоді ми могли б говорити про якийсь конкретний час. Дуже багато залежить від політичної волі наших міжнародних партнерів. Ми не можемо створити трибунал самі. Навіть, якщо напишемо найкращий статут, не можемо його запустити самостійно. Для цього потрібні наші міжнародні партнери, які укладуть з нами договір. Зараз ці процеси в роботі. Працюємо над цим щодня. Питання в тому, яким чином нам буде найкраще рухатися, найшвидше й найефективніше заснувати цей трибунал. Буде дуже непогано, якщо він зможе запрацювати на початку 2023 року. Бо створити міжнародний орган кримінального правосуддя - це задача, яка не може бути виконана дуже-дуже швидко. Але ми робимо все для того, щоб рухатися якомога швидше".

У Великій Британії петиція про створення Спеціального трибуналу щодо покарання винних в агресії проти України набрала понад мільйон підписів за добу у березні 2022 року. Документ підписали колишні прем'єр-міністри Великої Британії Гордон Браун і сер Джон Мейджор. Цей судовий орган має бути створений на зразок Нюрнберзького процесу над нацистськими військовими злочинцями після Другої світової війни.

Міжнародний кримінальний суд уже веде розслідування проти Путіна за підозрою у воєнних злочинах в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Хто має сісти разом з Путіним: юрист розкрив деталі майбутнього трибуналу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути