Ексклюзиви
вівторок, 28 червня 2022 20:06

Спецтема: Війна Росії проти України

"Ізоляція Путіна перейшла в нову фазу" – чому президент РФ обіцяє приїхати на саміт G20

"Ізоляція Путіна перейшла в нову фазу" – чому президент РФ обіцяє приїхати на саміт G20
Якщо Путін виключений зі світової спільноти і у нього немає шансів повернутися, то він перестає бути гарантом для російських еліт, пояснює Олексій Їжак. Фото: канал "Дом"

Російський президент Володимир Путін, який збирається приїхати на саміт "Великої двадцятки", хоче розірвати міжнародну ізоляцію. Лідери країн Заходу дають зрозуміти очільнику Росії, що всі мости спалені й ніхто не хоче мати з ним справу. Путін у це не хоче вірити. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олексій Їжак, експерт Національного інституту стратегічних досліджень.

"Ізоляція Путіна перейшла в нову фазу. Вчора завершився саміт "Великої сімки" з очевидним сигналом Путіну, що він більше не частина світової еліти й усі мости спалені. А президент РФ у це не вірить. Йому зараз треба продемонструвати активність. Вирішив взяти участь там, де може. Тому буде саміт ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку – військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан. – Gazeta.ua) у Санкт-Петербурзі, а до того їде в Таджикистан", – говорить Їжак.

Участь у саміті "Великої двадцятки" – це важливіше в порівнянні з візитами в сусідні країни, наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мета санкцій – це революція в РФ" – економіст

"Це міжнародний форум провідних країн, який Росія розглядає як альтернативу "Великій сімці", з якої Кремль виключили. На саміті головуватиме Індонезія. Вона готова запросити особисто Путіна для участі. Але є позиція провідних західних країн – вони сказали, якщо буде Путін, то їх там не буде, або коли він говоритиме, то весь зал вийде. Тому є проблема. Її, найімовірніше, розв'язуватимуть 30 червня під час візиту лідера Індонезії в Москву", – каже Їжак.

Путін зробив заяву, що хоче поїхати на саміт "Великої двадцятки", щоб пробити собі шлях через "спалений міст", – наголошує експерт.

"Президент Росії за інших обставин може б і не поїхав. Путін цими поїздками попри те, що йому, імовірно важко, намагається розв'язати проблему розриву зі світовими елітами. А вони показують російському президентові, що він вже ніхто, фактично насміхаються над ним. А це підриває владу президента РФ усередині його країни", – додає Їжак.

Якщо Путіна виключили зі світової спільноти й він не має шансів повернутися, то він перестає бути гарантом для російських еліт, пояснює експерт.

"Тоді зростає загроза внутрішньої політичної нестабільності. Тому Путін хоче пробитися на саміт "Великої двадцятки". Відмова приїхати на цю подію глав інших держав чи їх вихід із залу, якщо там буде російський президент, означатиме кризу "Великої двадцятки". 2014-го Путін поїхав з цього саміту передчасно, тому що тоді з ним ніхто не спілкувався і не тиснув руки. Але тоді великої кризи не сталося. Зараз це буде саме кризовий момент. Для економіки це нічого не означатиме, великі проблеми через інші механізми розв'язуватимуть. Уже зрозуміло, що після поразки Росії все одно шукатимуть нові формати відносин", – каже Їжак.

Російський президент Володимир Путін збирається взяти участь у саміті країн "Великої двадцятки" в листопаді, у якому братиме участь президент Володимир Зеленський. Індонезія запросила Путіна взяти участь у заході до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, скасовувати запрошення не збирається.

У квітні президент США Джо Байден особисто просив не допустити участі Путіна в цьогорічному саміті. Крім того, американські дипломати приватно пояснювали, чому запрошення Росії треба відкликати. Перед цим Байден переконував, що Росію треба взагалі виключити з цього формату.

Зараз ви читаєте новину «"Ізоляція Путіна перейшла в нову фазу" – чому президент РФ обіцяє приїхати на саміт G20». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути