понеділок, 27 червня 2022 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Мета санкцій – це революція в РФ" – економіст

"Мета санкцій – це революція в РФ" – економіст
Росія раніше в історія вже двічі відмовлялася виплачувати борги, каже економіст. Фото: agropolit.com

Російська Федерація оголосила дефолт за зовнішнім боргом через санкції та відсталість своєї економіки. Президент Росії Володимир Путін бажав уникнути дефолту, розв'язавши повнтомастабну війну в Україні. Так хотів закрити внутрішні економічні проблеми. Але не очікував, що протистояння затягнеться в часі. Про це в коментарі Gazeta.ua розказав економіст Зіновій Свереда.

"Дефолт – це ситуація, коли позичальник не виплачує свої борги або платежі, нездатний проводити виплати за борговими зобов'язаннями. Інколи цим словом позначають відмову від боргових зобов'язань. Росія хотіла "побавитися" в зневагу до Заходу й України. Але фінансова система світу взаємопов'язана, як мережа інтернету чи електрики. Росія відмовляється визнавати дефолт, бо каже, що 100 мільйонів доларів відправлені. Але вони десь зупинилися через санкції, бо інші європейські партнери не бажають співпрацювати", – говорить Свереда.

Ця ситуація є наслідком санкцій, говорить економіст.

"Але російська економіка настільки сировинна й малопродуктивна, не створює доданої вартості, що різні кризи й дефолти були б найближчим часом. Імперська система потребує маленьких війн і поглинання інших територій і народів, щоб жити їхнім коштом і вирівнювати фінансовий стан завдяки грабунку й дешевій робочій силі. Увесь Сибір і промисловість розвинулися завдяки безоплатній праці в напівкріпацькій системі СРСР. Завдяки війні в Україні Путін хотів би уникнути дефолту. Але не очікував, що вона затягнеться в часі. Якби він виграв у перші місяці війни, то Захід міг і продовжити термін сплати боргів, бо переможців не судять. Не тільки економіка може сприяти уникненню дефолту, але й демонстрація військової сили й зброї", – вважає Свереда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна може добитися максимального пакету допомоги" – економіст про саміт G7

Санкції діють набагато повільніше, ніж летять кулі й ракети, додає економіст.

"Санкційний список продовжать: ембарго на газ і нафту, скорочення експорту й імпорту, арешт "тіньових капіталів". Все це призведе до зростання цін, дефіциту, інфляції всередині Росії. Мета санкцій – це революція в РФ. Якщо росіяни підтримують війну Путіна в Україні завдяки телевізору, то на вулиці їх виведе порожній холодильник. Москва має достатньо зброї, щоб вести війну проти України, але військо й населення треба годувати. Все це може повторити події Лютневої революції 1917-го, а згодом і Жовтневої. Нам потрібно лише сприяти розвалу фінансового ринку, економіки, політики Росії, щоб на їхній території з'явилися сотні так званих ДНР-ЛНР. Україна має зробити все можливе, щоб забити останнього цвяха у фінансову домовину РФ", – говорить Свереда.

Росія раніше в історія вже двічі відмовлялася виплачувати борги, каже економіст.

"Це відмова Леніна сплачувати борги (востаннє Росія зазнавала дефолту щодо іноземних кредиторів понад століття тому, коли більшовики відмовилися від боргового тягаря Російської імперії 1918 року. – Gazeta.ua) і 1991-го РФ відмовилася віддати борги СССР. Усе це вже проходили в історії. Сьогоднішній дефолт – це початок ефекту фінансового доміно, який зростатиме до закінчення війни. Також визнання Росії як терористичної держави даватиме право арештовувати російські гроші за кордоном. Це спричинить більшу боротьбу російського олігархату між собою. Росія втрачатиме довіру інвесторів. РФ мала й має поведінку карткового шулера, який займається фінансами", – каже Свереда.

Російська Федерація вперше з 1918 року оголосила дефолт за зовнішнім суверенним боргом в іноземній валюті, повідомляє Bloomberg. Це стало кульмінацією економічних санкцій проти РФ, запроваджених Сполученими Штатами Америки та ЄС, пише видання.

Протягом декількох місяців РФ знаходила шляхи обходу обмежень, але 26 червня закінчився пільговий період з виплати відсотків у розмірі близько $100 млн. Факт несплати відсотків за боргом у крайній термін вважається дефолтом.

Зараз ви читаєте новину «"Мета санкцій – це революція в РФ" – економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути