Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 20:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна може добитися максимального пакету допомоги" – економіст про саміт G7

"Україна може добитися максимального пакету допомоги" – економіст про саміт G7
Україні потрібно знайти свою нішу, в якій можна отримати підтримку від Заходу, наголошує Олексій Кущ. Фото: comments.ua

"План Маршалла" для України, який збираються обговорити на саміті "Великої сімки", сконцентрують на підтримці оборонного сектору, дефіцитів бюджету, соціальних проєктах та відновленні інфраструктури. Україна ж має наполягати на допомозі у створенні нової моделі економіки. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

"На саміті "Великої сімки" йтиметься про фінансову допомогу, щоб Україна протрималася. А ми маємо вже говорити про моделі відновлення нашої економіки після війни. Захід намагатиметься сконцентрувати "план Маршалла" на підтримці нашого оборонного сектору, дефіцитів бюджету, соціальних проєктах та відновленні інфраструктури", – каже Кущ.

Україні потрібно, щоб цей план був більш широким, наголошує економіст.

"Це своєрідне змагання, що треба нам і що хочуть забезпечити наші партнери. Ніхто на Заході не горить бажанням створювати у нас конкурентну економіку. Якщо після війни "план Маршалла" допоможе відновити інфраструктуру – це добре. Але це не створить нову якість нашої економіки. А стара буде зруйнована. Тому нам необхідно, щоб "план Маршалла" включав гарантії для інвестицій в Україну", – говорить Кущ.

В умовах війни інвестиції можуть прийти в країну, тільки за умов гарантій, пояснює економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У ворога вже немає льотчиків, витягує пенсіонерів" – військовий експерт

"Наприклад, кожна країна "Великої сімки" могла би надати іноземним інвесторам в Україні гарантії на рівні мільярда доларів. Це не реальні гроші, а гарантії, які можуть активуватися у майбутньому. Україна могла би додати 7мільярдів гривень для внутрішніх інвесторів. Якщо ракета потрапляє у якийсь завод, то власник отримує компенсації. Також потрібне відкриття ринків країн тієї ж "Великої сімки", наприклад. Щоб ми могли продавати всі товари крім зброї без мита. Також потрібна технологічна допомога", – каже Кущ.

Україні потрібно знайти свою нішу, в якій можна отримати підтримку від Заходу, наголошує економіст.

"Тайвань отримав від США нішу виробництва чіпів. Зараз він є лідером у цьому. Один з найбагатших в азійському регіоні. Це приклад, як надання технологій перетворює державу з аграрної в інноваційну. Таку спеціалізацію треба визначити і для України. Це могли би біотехнології, наприклад. Маємо величезні перспективи, тому що є об'єднання аграрної сировини та наукового, промислового потенціалу. Виробництво рослинного білка, скажімо, або біопалива. Це могла би бути галузь електротехніки, певні галузі машинобудування. Ми могли би робити "зелений перехід" (перехід на безвуглецеві технології – Gazeta.ua), тому що маємо багато літію, з якого можна робити батареї", – пояснює Кущ.

Україна може добитися максимального пакету допомоги, наголошує економіст.

"Країна знаходиться на такій геополітичній хвилі, що при правильній артикуляції може добитися максимального пакету допомоги. Потрібна грамотна і системна комунікація. Поки що її немає", – додає Кущ.

Велика Британія з іншими країнами G7 розглядають можливість використання заморожених коштів Росії на "план Маршала" для України.

"План Маршалла" для України може стати однією з тем саміту G7. За обговорення відновлення України на саміті "Великої сімки" виступив канцлер Німеччини Олаф Шольц. Він для цього плану хоче створити комісію експертів із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн. Саміт пройде в німецькому місті Ельмау 26-28 червня. У ньому візьме участь і президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «"Україна може добитися максимального пакету допомоги" – економіст про саміт G7». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути