вівторок, 15 березня 2011 11:23

Спецтема: Арабські революції

Країни G8 не змогли домовитись, чи бомбити Лівію

Країни G8 не змогли домовитись, чи бомбити Лівію

Представники держав "Великої вісімки" (G8) не змогли дійти до спільного рішення щодо доцільності військового втручання в події у Лівії.

Як повідомляє Agence France-Presse, про це журналістам 15 березня заявив міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе.

За його словами, думки представників країн G8 розділилися. Також Жюппе поки не зміг переконати всіх дипломатів у необхідності заборони польотів над територією Лівії, на якому наполягають Франція і Велика Британія.

З вимогою закрити повітряний простір Лівії ввечері в суботу, 12 березня, також виступила Ліга арабських держав (ЛАД). Питання про припинення польотів повинна вирішити Рада безпеки ООН. Китай, що має право вето в Радбезі ООН, виступає проти введення цього заходу.

Північноатлантичний альянс називає заборону польотів необхідною умовою для того, щоб стало можливим військове втручання в події у Лівії. Крім того, якщо польоти заборонять, полковник Муаммар Каддафі не зможе ні покинути країну, ні використовувати проти повстанців військово-повітряні сили.

Стосовно Каддафі, його родичів та осіб з найближчого оточення вже введені санкції Радбезу ООН і ЄС. Вони не можуть покинути країну. Каддафі також заборонений в'їзд до країн Євросоюзу й у Росію.

Заворушення в Лівії тривають вже місяць. За цей час вони переросли у повномасштабну громадянську війну. На бік противників Каддафі перейшла частина армії і поліції, але сили, якими володіє полковник, за оцінками фахівців, перевищують сили супротивників. Альтернативний уряд у Бенгазі - Національна перехідна рада (НПР) - вже визнано легітимним низкою іноземних держав.

У країні тривають бої за ключові населені пункти, зокрема, війська Каддафі знаходяться на підступах до Бенгазі.

Зараз ви читаєте новину «Країни G8 не змогли домовитись, чи бомбити Лівію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути