Ексклюзиви
четвер, 10 березня 2011 17:23

Спецтема: Арабські революції

У РПЦ підтримали Каддафі: він має право придушувати заколоти силою

У РПЦ підтримали Каддафі: він має право придушувати заколоти силою

У РПЦ підтримали та схвалили дії Муаммара Каддафі, заявивши, що влада має право придушувати заколоти силою.

Таку заяву зробив відомий своїми скандальними ініціативами протоієрей Всеволод Чаплін. При цьому священнослужитель зауважив, що заколоти потрібно відрізняти від народних повстань, запропонувавши виконувати цю функцію спецслужбам та інтелектуальній еліті.

Таким чином Чаплін прокоментував висловлювання одного з ідеологів прокремлівського руху "Наші", глави його православного спрямування Бориса Якеменко, який підтримав жорстокі дії Муаммара Каддафі по відношенню до повсталих лівійців.

На думку глави синодального відділу РПЦ протоієрея Всеволода Чапліна, держава має право застосовувати силу для придушення заколотів.

"Бувають ситуації, коли держава може застосувати силу, наприклад, пригнічуючи заколоти - саме заколоти, а не народні повстання - змови, спробу всупереч волі народу підпорядкувати його зовнішній силі. Коли таке відбувається, влада за підтримки суспільства повинна відповідати силою на силу", - заявив протоієрей.

Чаплін пояснив, що межу між заколотом і народним повстанням необхідно встановлювати в кожній ситуації окремо.

За словами представника РПЦ, народне повстання - це "відображення глибоких суперечностей у житті суспільства", коли влада не виконує свої обов'язки, і люди не можуть більше жити при ній. Бунтівники або змовники, навпаки, діють не тільки проти волі влади, а й проти волі народу",

В такій ситуації "суспільство з допомогою влади має вміти себе захистити". "Якщо вони себе захистити не вміють, то горе їм", - заявив протоієрей.

Чаплін відзначив, що народні повстання траплялися у світі багато разів. Один з яскравих прикладів - "те, що відбувалося нещодавно в Єгипті". Інша ситуація, на думку представника РПЦ, мала місце в Росії в 1917.

Зараз ви читаєте новину «У РПЦ підтримали Каддафі: він має право придушувати заколоти силою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути