середа, 15 грудня 2021 16:05

Коломойський хоче відібрати в держави $9 млрд - Загребельська

Коломойський хоче відібрати в держави $9 млрд - Загребельська
Агія Загребельська: "Улюбленим олігархом Зеленського буде Коломойський, поки не постане вибір: втрачає його чи все інше". Фото: Тарас Подолян

Деолігархізація в Україні відбувається лише на телеекранах. У реальності влада не вживає заходів для боротьби з монополіями. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла юристка, засновниця громадського проєкту "Ліга антитрасту" Агія Загребельська.

"Деолігархізація має кілька цілей. Одна – сподобатися виборцю. Друга – боротьба олігархів всередині між собою. Ті завжди любили гру: хто сьогодні є улюбленим олігархом президента? Між Коломойським і Ахметовим іде зараз така боротьба. Зеленський використовує у своїй "війні" з олігархами інструменти, які не впливають на Ігоря Валерійовича. Закон про олігархів ні до чого не призведе. Не бачимо великих втрат по грошах. За розрекламованим законом 5600 з 2023 року Ахметов платитиме ренту за руду ще нижчу, ніж зараз. Профіту за рік ми отримаємо – як вартість половини гравця клубу "Шахтар", за прогнозами Мінфіну.Там, де олігархи заробляють найбільше, немає ніяких рухів держави", - зауважила вона.

Улюбленим олігархом Зеленського буде Ігор Коломойський, поки не постане вибір: втрачає його чи все інше, вважає юристка.

"Їх багато пов'язує. Ексбізнеспартнер, був бюджетоутворюючим клієнтом "95 кварталу". Взяв неабияку участь у тому, щоб Зеленського обрали президентом. Його люди сьогодні оточують главу держави, є близькими. Той самий Тимур Міндіч (співвласник "Студії Квартал 95". – Gazeta.ua)", - говорить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов недоплачує державі більше мільярда гривень щомісяця - Агія Загребельська

За її словами, справи в Коломойського йдуть добре.

"Зараз намагається з держави забрати 9 млрд кубів газу або натомість $9 млрд. Йде судовий процес. Ще за Ющенка та Януковича Нафтогаз відбирав в Укрнафти дешевий газ і постачав населенню. Тоді ж Коломойський відбирав в Укрнафти газ на свої заводи. І через стільки років наш суд прокинувся і вирішив, що треба щось зробити з цими 9 мільярдами кубометрів газу. От Коломойський і вимагає, щоб йому повернули чи газом, чи грошима", - говрить юристка.

На пресмарафоні 26 листопада Володимир Зеленський заявив, що державі треба поділити активи з Коломойським, бо якщо програємо у суді, то не маємо таких грошей віддавати, нагадує Загребельська:

"Президент каже, що треба розлучатися там, де є партнерами - в Укрнафті, Укртатнфаті. Олігарх пропонує таку модель: держава забирає найдешевші газові активи, які на межі екологічної катастрофи, а він - усі найдорожчі і найприбутковіші нафтові", - додала Загребельська.

5 листопада президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.
Перші засідання Ради національної безпеки й оборони, на яких визначатимуть олігархів, можуть відбутися в травні наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський хоче відібрати в держави $9 млрд - Загребельська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути