пʼятниця, 05 листопада 2021 15:45

Зеленський підписав закон про олігархів

Зеленський підписав закон про олігархів
Документ президент підписав невідкладно. Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про олігархів.

Про це повідомив сайт глави держави у п'ятницю.

Президент невідкладно підписав ухвалений Верховною Радою закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну й політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

"В успішних країнах Європи немає такої гілки влади як олігархи. Держави там працюють в інтересах громадян, а не купки найбагатших. Саме за такі зміни для України проголосували наші громадяни 2019 року", - заявив Зеленський.

Антиолігархічний закон забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби й для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України, повідомляють на сайті.

Олігархом вважатимуть особу, яка одночасно відповідає щонайменше трьом із таких ознак:

- бере участь у політичному житті;

- має значний вплив на засоби масової інформації;

- є кінцевим власником суб'єкта господарювання, який після дня набуття чинності цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінувальне) становище на ринку і впродовж одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;

- вартість активів особи та суб'єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деолігархізація: Коломойський отримає від Нафтогазу 20 млрд грн

Обов'язок подання декларації про контакти з олігархами або їхніми представниками поширюється на всіх посадовців, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення.

Закон дає великому бізнесу достатній час для адаптації та відмови від практик старої олігархічної системи, наголошують у повідомленні.

Після публікації документа починається відлік терміну в шість місяців для запровадження норм у дію.

"Якщо хтось звик купувати політиків, щоб вони дозволяли обійти закон, то доведеться прощатися з такою звичкою навіть найбагатшим.

Далі буде ще більше спротиву від тих, хто заробив мільярди на державі. Але іншого варіанту, крім демонтажу олігархічної системи, бути не може. Без цього неможливо перемогти бідність в Україні й повноцінно приєднатися до європейської спільноти", - заявив Зеленський.

3 листопада Верховна Рада усунула неузгодженості в проголосованому законі про олігархів. Визнавати особу олігархом буде Рада національної безпеки й оборони. Це робитиме за поданням уряду, Національного банку, члена РНБО, СБУ, Антимонопольного комітету.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський підписав закон про олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути