Ексклюзиви
пʼятниця, 09 серпня 2024 23:00

Кількість утікачів-корупціонерів постійно зростає - САП

Кількість утікачів-корупціонерів постійно зростає - САП
Керівник САП Олександр Клименко сказав про важливість скасування так званих правок Лозового. Фото: pravda.com.ua

Кількість осіб, які переховуються від досудового розслідування у кримінальних провадженнях Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і Національного антикорупційного бюро на територіях інших країн, постійно зростає.

Про це сказав керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко, повідомив "Укрінформ".

За словами Клименка, САП у своїй роботі визначила одним із пріоритетів співпрацю з міжнародними партнерами і правоохоронними органами інших країн.

"Ми маємо досить велику проблему з поверненням до України осіб, які переховуються від органів досудового розслідування або суду на територіях інших країн. Кількість цих осіб постійно зростає", - заявив Клименко.

"І враховуючи, серед іншого, кількість того ресурсу, який мають ці особи, вони можуть переховуватися від органів досудового розслідування досить тривалий час. Тому це питання є критичним і потребує вирішення", - сказав керівник САП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арахамія огидно набрехав - голова Центру протидії корупції

Для САП також важливим є питання удосконалення інституту угод, щоб зробити більш ефективним досудове розслідування саме топкорупційних справ і притягнення до відповідальності організаторів злочинних схем, заявив Клименко.

"Відповідний законопроєкт уже пройшов перше читання. Ми не зовсім згодні з його трактуванням по певних пунктах. Ми надали свою оцінку цьому законопроєкту і запропонували правоохоронному комітету наше бачення цього закону, яким чином його зробити найбільш ефективним саме для антикорупційних органів", - сказав керівник САП.

Крім того, важливим питанням є скасування так званих правок Лозового, сказав Клименко.

"Достатньо лише скасувати причини для закриття кримінального провадження через так званий пропуск строків досудового розслідування і передати право продовження строків слідства після повідомлення особі про підозру до прокурора. Це може бути досить простий законопроєкт, який вирішить і врятує величезну кількість кримінальних проваджень, де встановлені мільярдні збитки", - заявив керівник САП.

18 липня Верховна Рада ухвалила у першому читані законопроєкт щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційних злочинах. Законопроєктом пропонується доповнити одну зі статей Кримінального кодексу положеннями, що передбачають щодо корупційних правопорушень застосовувати штраф як додаткове покарання у разі укладення угоди про визнання винуватості.

Такі зміни дозволять корупціонерам легально відкупитися від в'язниці, заявили у Центрі протидії корупції.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, законопроєкт №11340 допрацюють.

Зараз ви читаєте новину «Кількість утікачів-корупціонерів постійно зростає - САП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути