субота, 05 квітня 2014 13:47

Карати підкуплених виборців вдасться лише після перезавантаження правоохоронних органів - експерт

Карати підкуплених виборців вдасться лише після перезавантаження правоохоронних органів - експерт
Михайло Басараб Фото: day.kiev.ua

Карати виборців, які віддають свої голоси за гроші, вдасться лише після перезавантаження правоохоронних органів. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політолог Михайло Басараб, коментуючи ініціювання міністром МВС Арсеном Аваковим прийняття Закону України про внесення змін до Кримінального Кодексу щодо посилення відповідальності усіх сторін виборчого процесу.

"Давно Україна повинна була зайнятися цим питанням, яке впливає на волевиявлення громадян. Це явне порушення законодавства. Але ми маємо розуміти, що в Україні багато хороших ініціатив і законів. Але проблема у виконанні цих законів. Тому у даному випадку ініціативу вітаю, але дуже скептично ставлюся щодо її впровадження в життя", - зазначив політолог.

За його словами, прийняття відповідного законопроекту у нинішніх обставинах не дасть уникнути підкупу виборців.

"Я думаю, якщо вона (ініціативна — ред.) і буде запроваджена, то це будуть поодинокі випадки. Загалом в Україні є проблеми з дотриманням і виконанням закону і права. Ця ініціатива не дасть, на жаль, у нинішніх обставинах уникнути підкупу виборців. Для того, щоб ці ініціативи справді працювали, в Україні повинне відбутися системне перезавантаження правоохоронних органів і системи правосуддя, а відтак - і перезавантаження всієї держави", - наголосив Басараб.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков разом з групою фахівців ініціює прийнятя Закону України про внесення змін до Кримінального Кодексу, щодо посилення відповідальності усіх сторін виборчого процесу. За словами Авакова, новий законопроект передбачає посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян. Йдеться про покарання за підкуп виборців, підтасування результатів волевиявлення, підробку виборчої документації та інших правопорушень виборчого процесу.

Зокрема, він пропонує запровадити норму, якщо виборець погодиться віддати свій голос в обмін на грошові чи матеріальні вигоди він повинен нести відповідальність. Це може бути штраф у розмірі від 1700 до 5400 гривень чи виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк.

Якщо на гарячому спіймають осіб, які пропонують виборцю прийняти "угоду", то вони можуть бути ув'язненими на строк від 5 до 7 років.

"Маю намір звернутись до в.о. президента України, Кабміну з пропозицією внести відповідний Законопроект до повістки дня найближчого засідання Верховної Ради для його негайного та позачергового обговорення", - заявив Аваков.

Також він дав доручення відповідним структурам МВС перевірити всі зареєстровані випадки порушення виборчих прав, які раніше не розслідувались.

Зараз ви читаєте новину «Карати підкуплених виборців вдасться лише після перезавантаження правоохоронних органів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути