четвер, 21 липня 2022 20:00

Кадрові чистки Зеленського: політолог оцінив, хто може бути наступним на звільнення

Кадрові чистки Зеленського: політолог оцінив, хто може бути наступним на звільнення
Міністра оборони Олексія Резнікова називають одним із претендентів на посаду прем'єра, наголошує Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Після звільнення генерального прокурора та голови Служби безпеки України наступним у черзі на відставку можуть бути члени Кабінету міністрів. Це можуть буть точкові зміни міністрів та звільнення прем'єра Дениса Шмигаля. Принципове питання – хто і як здійснюватиме керівництво Укроборонпромом. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Володимир Фесенко.

"Ще у червні були публікації, що можливі зміни в уряді. Частково це вже підтверджується – звільнили міністра соціальної політики Лазебну. Далі будуть зміни в Кабміні. Або точкові, або може змінитися прем'єр. Може відбутися скорочення ряду міністерств. Але це не виключає зміни по головах обласних адміністрацій, які відбуваються постійно. Зеленський ще наприкінці червня сказав, що проводиться аудит всіх державних органів. І на його основі робитимуться висновки. Якщо в Офісі президента дійдуть висновку, що деякі міністри недостатньо ефективно працюють в умовах війни, то тоді їх мінятимуть", – говорить Фесенко.

Під реорганізацію може потрапити Міністерство молоді і спорту, вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Удар по автономності генпрокурора" – юрист про звільнення Венедіктової

"Це перший претендент. У нас вже колись об'єднали міністра культури та інформаційної політики. Пару міністерств і зараз так можуть об'єднати. Можуть бути реорганізації, які стосуються економічного сектору. Принципове питання – хто і як здійснюватиме керівництво Укроборонпромом. Це стратегічний сектор для України, який вже зараз треба відбудовувати. А у нас є і мінінстрво, і цей концерн, але проблеми залишаються і їх стає більше. Чи залишиться міністр оборони у статусі віцепрем'єра – теж питання", – каже Фесенко.

Міністра оборони Олексія Резнікова називають одним з претендентів на посаду прем'єра, наголошує політолог.

"Він користується величезним авторитетом. Його або підвищуватимуть, або перекинуть на іншу посаду. Тому зараз він один з кандидатів на прем'єра. Або може стати міністром юстиції. А може і залишитися на посаді. Проблема в тому, що кандидата, який би подобався президенту і його Офісу, в Міноборони немає. Питання є по міністру енергетики – він у зоні ризику. Саме міністерство скорочувати не будуть, бо воно стратегічно важливе", – додає Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Посилюється вертикаль Єрмака" – експертка про відсторонення Баканова та Венедіктової

Якщо у відставку піде прем'єр Денис Шмигаль, то разом з урядом, але це формальність, пояснює політолог.

"Це не означає, що всі міністри підуть. Близько половини з них залишаться на посадах або у складі уряду. Про загрози у разі відставки Кабміну не варто говорити. Бо головний політичний уряд зараз – Офіс президента. Проблема Шмигаля в тому, що він гарний виконавець, але пасивний. Не є ініціативною фігурою. Коли була ситуація з кризою пального – це очікувалося. І треба було працювати на випередження, але чекали, поки Офіс президента дасть команду. Інший приклад – у нас немає жодного заводу, який виготовляє скло. А воно потрібно і на відновлення, і зараз. Ми все купуємо за кордоном. Але питання щодо Шмигаля ще не вирішено", – пояснює Фесенко.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що звільнення Ірини Венедіктової з посади генерального прокурора та Івана Баканова з посади голови Служби безпеки України – не останнє кадрове рішення президента Володимира Зеленського. До кадрових змін потрібно ставитися спокійніше, сказав Данілов.

Верховна Рада звільнила Венедіктову і звільнила Баканова 19 липня. Президент призначив тимчасовим виконувачем обов'язків голови СБУ Василя Малюка, а виконувачем обов'язків генпрокурора – Олексія Симоненка.

Зараз ви читаєте новину «Кадрові чистки Зеленського: політолог оцінив, хто може бути наступним на звільнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути