Ексклюзиви
вівторок, 19 липня 2022 20:59

"Удар по автономності генпрокурора" – юрист про звільнення Венедіктової

"Удар по автономності генпрокурора" – юрист про звільнення Венедіктової
Президент зобов'язаний подати кандидатуру нового генерального прокурора до Верховної Ради, розповідає Андрій Магера. Фото: Facebook

Указ про відсторонення генпрокурорки Ірини Венедіктової, який подав президент Володимир Зеленський увечері 17 липня, містить ознаки неконституційності. Це завдає серйозного удару по автономності очільника Офіса генерального прокурора.

Венедіктова може оскаржити це рішення в суді, заявив Gazeta.ua юрист, ексзаступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

"Це серйозний удар по автономності генпрокурора. Таке звільнення означає одне – якщо в законі були виписані підстави для припинення повноважень генерального прокурора, але вони не спрацювали в цьому випадку, то не працюватимуть і для наступника. Тому наступний генпрокурор буде змушений рахуватися з тим, що в будь-який момент його безпідставно звільнять з посади, щоб він не робив", – сказав Магера.

Влада поспішала із цим рішенням, наголошує юрист.

"У випадку з генпрокурором такої крайньої потреби не було. Тому, що голова СБУ під час війни – це важливо. А у випадку з генпрокурором такого поспіху не мало бути", – заявив юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Посилюється вертикаль Єрмака" – експертка про відсторонення Баканова та Венедіктової

Виконувач обов'язків генпрокурора буде обмежений у певних діях, підкреслив Магера.

"Тільки генпрокурор, а не виконувач обов'язків може призначити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Або повідомити про підозру народному депутату. І ще багато чинників. Але навіть двох достатньо, щоб зрозуміти, що є велика різниця в повноваженнях. А випадків, коли державні органи, зокрема Генпрокуратуру, очолювали виконувачі обов'язків, багато", – додав Магера.

Президент зобов'язаний подати кандидатуру нового генерального прокурора до Верховної Ради, розповідає юрист.

"Щоб Рада проголосувала за це призначення. Із цим затягувати не треба. Бо президент має дотримуватися своїх обов'язків. Переможець конкурсу на посаду голови САП може почати роботу тільки після того, як призначать генпрокурора. До того він є просто переможцем конкурсу", – уточнив Магера.

Звільнення генпрокурора, яке відбулося, може бути оскаржене в судах, вважає юрист.

"Але для цього особа, яку звільнили, має до Верховного суду звернутися щодо незаконності рішення. Це залежить від неї безпосередньо. Тому, що без Венедіктової ніхто таку заяву не напише", – пояснив юрист.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Ірини Венедіктової з посади генерального прокурора. 19 липня Верховна Рада підтримала звільнення Ірини Венедіктової з посади генпрокурора. "За" проголосували 264 депутати.

Проєкт постанови про звільнення вніс до парламенту президент.

З повідомлень ЗМІ, новим генпрокурором може стати Олексій Симоненко, який зараз виконує обов'язки, або народний депутат від "Слуга народу", голова Комітету з питань правової політики Андрій Костін.

Зараз ви читаєте новину «"Удар по автономності генпрокурора" – юрист про звільнення Венедіктової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути