пʼятниця, 30 березня 2018 17:55

Кабмін вирішив виплатити раднику з приватизації Центренерго відразу $3 млн

Кабмін вирішив виплатити раднику з приватизації Центренерго відразу $3 млн
Переможцям конкурсу радників з продажу контрольного пакета "Центренерго" філії компанії Ernst&Young планують заплатити відразу $3 млн. Фото: Банкрутство & Ліквідація

Кабінет міністрів України вирішив виплатити польській філії компанії Ernst&Young, яку обрали як радника з приватизації державної енергокомпанії "Центренерго", відразу всі $3 млн, повідомляє "Апостроф".

Місяць тому Кабінет міністрів України затвердив переможця конкурсу радників з продажу контрольного пакета (78,3% акцій) Центренерго філію компанії Ernst&Young, яка обійшла на кілька балів польську ж філію Rothschild, а також українські представництва KPMG і PwC. Низька ціна послуг була важливим, але не вирішальним фактором для перемоги. Свої пропозиції претенденти подавали ще на етапі підготовки конкурсу.

"Оскільки конкурсні пропозиції є закритими, довідатися про ціни від інших учасників не можливо. А ось ціна переможця була відома ще в кінці липня минулого року - три мільйони доларів або еквівалент 80 мільйонів доларів", - повідомляє видання. При цьому наголошують, що це 20% всього річного бюджету Фонду на заходи, пов'язані з підготовкою об'єктів до приватизації 2018-го.

Затвердження переможця урядом мало дати старт підготовці Центренерго, але цього не сталося. За даними видання, саме сума в $3 млн могла стати "каменем спотикання" і причиною відстрочки приватизації. Міністерство фінансів відмовилося завізувати проект розпорядження Кабміну, а також відповідні зміни в держбюджет для виділення грошей раднику.

"Справа в тому, що спочатку в проекті (Кабміну - ред.) нібито фігурувало розмите формулювання "у разі успішного продажу об'єкта", за фактом якого раднику покладалася половина виплати (перша половина - безумовна передоплата). У Мінфіні помітили, що це суперечить законодавству", - зазначає видання.

При цьому наголошується, що метою приватизації є власне сама приватизація, "а не якісь цифрові показники її результатів".

Урядовий комітет з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності, де 8 листопада 2017 року були не враховані зауваження Мінфіну, а документ відправлений на доопрацювання.

Однак вже на одному з наступних засідань кабмінівського комітету проект, за словами джерел, постанова з'явилася знову. "У ньому не тільки не враховані правки та побажання Мінфіну, але ситуація ще більше ускладнюється: замість поділу на безумовну і "успішну" частини гонорару, юристам Ernst&Young пропонується виплатити відразу всі $3 млн з держбюджету", - пише видання. Саме в такому вигляді документ був прийнятий урядом під №111 від 21 лютого 2018 року.

Також наголошується, що це розпорядження не розглядалося Робочою групою з підготовки рекомендацій і пропозицій до проектів рішень Кабінету міністрів про приватизацію та умов продажу об'єктів державної власності, що підлягають приватизації (колегіальний орган при Кабміні), як це передбачено українським законодавством.

Видання також припускає, що процес відбору радника може мати корупційну підоснову, оскільки немає розуміння, хто буде контролювати ефективність використання коштів, виділених раднику, хто буде нести відповідальність, якщо робота радника (по підбору інвесторів, підвищення інвестпривабливості, особливо в світлі того, що поляки візьмуть 100% передоплати послуг) буде виконана неякісно.

"Чи не може поява "радників" означати реалізацію банальних корупційних схем? Чи готове НАБУ розслідувати подібні факти? І як може це вплинути на гучну операцію з продажу "Центренерго"? ... Хто пролобіював розпорядження уряду практично без змін щодо залучення радника на продаж "Центренерго"? І чи не можна назвати це перевищенням повноважень?", - задаються питанням автори статті.

Зараз ви читаєте новину «Кабмін вирішив виплатити раднику з приватизації Центренерго відразу $3 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути