субота, 17 листопада 2012 14:20

Ізраїль може розпочати широкомасштабну війну - експерт

Ізраїль може розпочати широкомасштабну війну - експерт
Ігор Семиволос вважає, що для масштабного конфлікту Ізраїлю необхідно почати наземну операцію в Секторі Гази. Фото: glavcom.ua

Ситуація в Секторі Гази почала загострюватись. Ізраїль бомбардує територію Сектору, натомість палестинський ХАМАС випускає ракети по ізраїльських містах. Тель-Авів мобілізував 75 тисяч резервістів. У 2008 році Ізраїль вже провів тритижневу військову операцію з метою знищення ракетного арсеналу терористичних угруповань.

- Не можна виключати того, що Ізраїль втягнеться в широкомасштабну війну, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua експерт Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Як ми це зрозуміємо, адже там багаторічний конфлікт?

- Для повномасштабного конфлікту Ізраїлю треба почати наземну операцію в Секторі Гази. Але я не дуже впевнений, що ізраїльтяни на це підуть. Одна справа захопити Сектор, інша – контролювати його. Населення Сектору має на руках купу зброї. В плані контролю території це стане катастрофою для армії Ізраїлю. Не треба забувати, що ізраїльське суспільство дуже високо цінує життя кожного свого солдата. Політичні та економічні збитки від заходу в Сектор величезні. Я не виключаю, що є гарячі голови, які б хотіли раз і назавжди покінчити з Сектором Гази. Але якщо вони не змогли зробити це в часи, коли Сектор був повністю під їхнім контролем, то вони точно не зможуть зробити це зараз. Знищити інфраструктуру ХАМАСу (соціальна та воєнізована ісламістська організація, яка не визнає право Ізраїлю на існування – ред.) – це можливе. Але тут треба бути готовим до серйозних втрат особового складу. Ізраїльтяни, як і всі інші, дуже радіють успіхам армії, але атмосфера швидко змінюється на протилежну, коли їхні хлопці чи дівчата повертаються додому в трунах.

Хто стоїть за ХАМАСом?

- Загалом це самодостатня організація. Але якщо говорити про допомогу, то Іран. Він допомагає ХАМАСу. За гроші іранців, можливо, купується частина ракет, яка випускається в бік ізраїльських міст. Частина робиться самими палестинцями. Але на відміну від колишніх ракет, що робили з дорожніх знаків, зараз є ракети, які можуть долітати до Тель-Авіва. Це дуже непокоїть політичне керівництво Ізраїлю. Воно має щось робити з цим бомбардуванням ізраїльських міст. Стан паніки серед ізраїльтян може стати тим чинником, який підштовхне керівництво на проведення наземної операції.

Вона буде дієвою?

- Навряд чи вони зможуть убезпечити себе. Свій час був розрахунок на те, що ХАМАС втратить підтримку населення. Хоча вже зараз багато хто з палестинців зітхнув би з полегшенням, якби ізраїльтяни добили ХАМАС. Але він все ж залишився в Секторі Гази. Його просто так звідти не виб'єш. Це означає, що небезпека залишиться. А гроші, які вкладаються в економіку та туризм не дадуть віддачі. Хто ж приїде до країни, де половина території під обстрілом?

Яка буде політика різних країн світу?

- Більшість закликатимуть до припинення насильства. Росіяни традиційно будуть найголосніше кричати про припинення бойових дій. Їх вже традиційно ніхто не слухатиме. Тихий голос США та країн Європи можуть почути найкраще.

Ціни на нафту зростуть ?

- Там нема навколо чого створювати спекулятивний ажіотаж. В Секторі Гази не видобувають нафту. Звісно, якщо піде наземна операції та буде неймовірна солідарність арабських країн, то цього виключати не можна.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль може розпочати широкомасштабну війну - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути