Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2012 18:42

"З Росією ми торгуємо собі у збиток — входити до Митного союзу немає сенсу" - Соскін

"З Росією ми торгуємо собі у збиток — входити до Митного союзу немає сенсу" - Соскін
Олег Соскін: таких як Єльченко треба гнати. Фото: obozrevatel.com

Посол України в Росії Володимир Єльченко не каже усієї правди про збільшення товарообігу між Україною і Росією. Нагадаємо, він заявив про те, що в разі поглиблення економічної кризи у Європі, Україна може приєднатися до Митного союзу.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів керівник Інституту трансформації суспільства, економіст Олег Соскін.

"Росія відстала сировинна країна. 85% екпортного сектору Росії — це сировина: нафта, газ, руди і чорний метал. За своїми характеристиками РФ — транзитивна країна, країна із сировинною економікою, яка не є ефективним міжнародним економічним лідером. В неї дуже маленька складова високотехнологічних укладів. Крім того, вона сповідує авторитарні диктаторські цінності. Вона не є прийнятною для України в соціально-політичному плані, з точки зору розвитку демократії в рамках спільних базових цінностей", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може приєднатися до Митного союзу, якщо в Європі посилюватиметься криза - посол

Окрім того, за словами Соскіна, ринок Росії надзвичайно вузький.

"Тим паче, коли такі як Єльченко заявляють, що у нас з ними збільшується товарообіг, то мають говорити усю правду. Бо товарообіг має дві складові: екпорт і імпорт. Між ними є відповідне сальдо. У цьому році від'ємне сальдо торгівлі з Росією тільки за січень-серпень склало 6 мільярдів 405 мільйонів доларів. Ми торгуємо собі у збиток. Вони ж уводять для нас постійні обмеження, відповідні заборони. Тому не зрозуміло, який сенс нам входити у Митний союз", - додав економіст.

Якщо Україна вступить до Митного союзу, то нівелює усі досягнення за 20 років.

"Європейський союз — це 515 мільйонів населення. Це валовий продукт на душу населення в рік понад 30 тисяч доларів в середньому. Ясно, що якщо ми вступаємо до Митного союзу, то можна забути про інтеграцію з ЄС і спрощений візовий режим. Україна буде відкинута у порожнечу", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тігіпко: Україна змушена шукати форми співпраці з Митним союзом, але наша мета - Євросоюз

Водночас, подібні заяви офіційних осіб наносять невиправної шкоди Україні, наголошує Соскін.

"Як взагалі можна заявляти подібні нісенітниці? По-перше, є курс України до Європейського Союзу. З цим постулатом прийшов до влади Янукович. За будь-яких обставин системні опитування показують, що більшість населення України виступає за вступ України в ЄС. Такі перевертні як Єльченко служать тому, хто при владі. Якщо він про це говорить, значить хтось в Адміністрації президента дав йому таке завдання. Це людина, яку потрібно розцінювати як ворога української нації і гнати", - вважає економіст.

Зараз ви читаєте новину «"З Росією ми торгуємо собі у збиток — входити до Митного союзу немає сенсу" - Соскін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

106

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути