пʼятниця, 08 травня 2009 15:34

Гриценко проти "жестів доброї волі" для ЧФ Росії

Гриценко проти "жестів доброї волі" для ЧФ Росії
Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони вважає, що термін базування Чорноморського флоту РФ в Севастополі закінчиться в 2017 році. Після закінчення дії договору іноземних баз в Україні бути не повинно, оскільки це не передбачено Конституцією.

Гриценко закликає не політизувати питання, а діяти відповідно до законодавства. "Україна зробила крок доброї волі, давши Російській Федерації більше 20 років, щоб привести в порядок або створити нову військово-морську базу там, де Росія захоче. Ці 20 років зафіксовані в двосторонньому договорі в 1997 році. Була прийнята Конституція України, в якій написано, що на території України забороняється постійне базування іноземних військ. Зроблено одне виключення для ЧФ Росії. І це виключення зроблене на період дії договору", - пояснює політик.

Голова Комітету з питань нацбезпеки і оборони підкреслив, що дата 2017 року не може бути предметом дискусії. "У договорі не стоъть трикрапка або знак питання. Відповідні об"єкти, коли вони будуть звільнені, будуть включені в народне господарство Криму, України в цілому. Створюватимуть робочі місця. Все зрозуміло, все прозоро".

В той же час Гриценко виступає за розвиток всебічних, взаємовигідних відносин з Російською Федерацією. Росія була і буде нашим сусідом, "і через 100, і через 200 років ми прокидатимемося і бачитимемо на наших північно-східних кордонах Росію. Там не з"явиться Іспанія, Канада чи Японія".

Але для того, щоб проводити зрозумілу, прозору і рівноправну політику добросусідства, Україна повинна чітко визначити свої національні інтереси і зіставити їх з інтересами Росії. "Це поле взаємних інтересів достатньо широке і охоплює практично всі сфери", - говорить Гриценко.

Політик переконаний, що Росія готова до такого діалогу. Як приклад Анатолій Гриценко привів співпрацю з російськими колегами, зокрема у питаннях флотів. Екс-міністр оборони розповів, що "всі питання вирішувалися в спокійному руслі, і командуючі ЧФ Росії і МЗС України не конфліктували публічно".

Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Гриценко проти "жестів доброї волі" для ЧФ Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути