Ексклюзиви
четвер, 15 серпня 2013 14:28

"Есть надежда, нет надежды, да хватит уже ныть, действовать пора" - врадіївці розійшлися до 2 жовтня
10

Фото: Ольга КАМЕНЄВА

"Коли перші люди підуть, інші приєднаються. За то не треба переживати", - говорить активіст Врадіївської ходи Володимир Фоміцький із Кривого Рогу. Чоловік приніс на Майдан Незалежності два пакети із плакатами та прапорами. 14 серпня, о 15 год "врадіївці" зібралися на Майдані востаннє. Далі готуватимуться до ходи "Від Врадіївки до любові". Вона має розпочатися 2 жовтня одночасно у всіх регіонах країни. Закінчиться 10 жовтня у Києві.

Поруч з Фоміцьким - ще четверо протестувальників. Прикопують на клумбі на Майдані Незалежності п'ять залізних палиць. Кожну ямку поливають водою із 10-літрової баклажки. Обережно притоптують. На палиці вішають три прапори України та двометровий плакат із написом "Громадянська січ. Вимагаємо реформування правоохоронних органів та відставки президента".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб змінити владу у державі, слід спочатку захопити владу у своїх містах", - експерт

"Ми людей не збираємо, то регіони збирають навколо нас, - пояснює Фоміцький і розщіпає верхній ґудзик червоної сорочки. - Я з Виноградаря приїхав щойно. Зберігаю там у друзів весь реманент: плакати, постери, скриньку для збору грошей. Дочка тут живе в Києві. Але я в неї не ночую, бо дуже далеко їхати. Вона трохи свариться, хоче, шоб я з внуками гуляв, а я місяць тут. Але шо поробиш? Треба".

Двоє чоловіків чіпляють до бардюру три постери. На одному - фото бійки із "Беркутом" 18 липня, на іншому - фото маленької дівчинки, яка тримає аркуш із написом "Я підтримую Врадіївську ходу". Третій зображає ймовірно зґвалтовану та побиту міліціонерами врадіївчанку Ірину Крашкову. На бордюрі лежить півметрова картонна коробка із написом "Учасникам Врадіївської ходи".

Високий м'язистий чоловік, 50 років на вигляд, розглядає фото бійки із "Беркутом". "Всем етим кодлом ментовским руководит у нас президент", - каже він.

Представляється Сергієм Муринським.

"Я поддерживаю основное требование ходы — отставку президента, министра Захарченко. Пересмотр всей ментовской системы. Эта акция была, есть и будет продолжаться до достижения конкретных результатов. Чтоб ментов было не полтора миллиона, а тисяч 200 от силы. Хватит на всю Украину. Я поддерживаю людей чем могу: работой, деньгами, послать могу кого-то из провокаторов. Есть надежда, нет надежды, да хватит уже ныть, действовать пора".

Решта "врадіївців" сміються і кивають. "Він це може, - говорить літній чоловік. - Ото лідер".

Тоді каже пошепки: "А Любарець шо? Худий якийсь, та ше й має два паспорти. Шо з того буде?".

О 17 год. приходить лідер "врадіївців" Василь Любарець. Одягнутий у кепку помаранчевого кольору, світлу футболку та брюки. "Як ви тут?", - питає людей. Ті всміхаються і наперебій розповідають йому новини.

До "врадіївців" підходять перехожі. "Чого тут сидите хлопці?"- питає літня жінка. Представляється Нелею із села Шкло, що на Львівщині.

"Проти міліцейського бєспрєдєла виступаєм, проти прєзідєнта", - відповідає їй 78-річний селянин із Одещини .... Жінка підписується.

"А правду кажете, - говорить вона емоційно. - Треба, шоб була влада така, яка захищає народ, а не банду, не вбивців. Треба, шоб влада була для народу, а не для когось одного".

За чотири години п'ятеро людей підписуються під вимогами Врадіївців. Вказують свої імена, прізвища та номери телефонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Врадіївці" запрошують громадських активістів і політиків приєднатися до них 17 серпня

"Зараз починаємо підготовку майбутньої ходи, - говорить Любарець. - В суботу проведемо форум. Будемо об'єднуватися з всіма політичними силами і громадськими рухами. Запропонуємо їм, щоб дали своїх людей, по одному-двох у районах. Хай ті розказують, обдзвонюють людей. Запрошують взяти участь в ході".

О 19 год. восьмеро протестувальників стають у ряд. Посередині — Любарець. Активіст Петро Шталінбер їх фотографує. Любарець говорить на камеру, коли початок ходи і які у неї вимоги.

Ми господарі в нашій країні, політики мають нас слухатися як свого господаря. Треба йти і доводити це.

За 15 хв. активісти збирають свої речі і розходяться.

 

Зараз ви читаєте новину «"Есть надежда, нет надежды, да хватит уже ныть, действовать пора" - врадіївці розійшлися до 2 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути