понеділок, 29 липня 2024 16:46

ЄС розробляє двоетапну стратегію на випадок перемоги Трампа на президентських виборах

ЄС розробляє двоетапну стратегію на випадок перемоги Трампа на президентських виборах
Брюссель розробляє двоетапну торговельну стратегію для роботи з Дональдом Трампом. Фото: Pars

Брюссель розробляє двоетапну торговельну стратегію для роботи з Дональдом Трампом, якщо він виграє другий президентський термін у США.

Представники ЄС вважають підхід "батога і пряника" найкращою відповіддю на обіцянку Трампа запровадити 10-відсоткові мінімальні тарифи, які, за їхніми оцінками, можуть призвести до скорочення експорту з ЄС приблизно на 150 мільярдів євро щороку. Про це повідомляє Finanсial Times.

Учасники переговорів планують звернутися до команди Трампа, якщо він переможе на виборах у листопаді, до того, як він вступить на посаду, щоб обговорити, які американські товари ЄС міг би купувати в більших кількостях.

Якщо переговори про поліпшення торгівлі не дадуть результату і Трамп застосує вищі тарифи, торговий департамент Єврокомісії складає списки імпортних товарів, на які він може накласти мита в розмірі 50% або більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський запросив Трампа відвідати Україну

"Ми повинні показати, що ми є партнером для США, а не проблемою. "Ми будемо шукати угоди, але ми готові захищати себе, якщо до цього дійде. Ми не будемо керуватися страхом", - сказав високопоставлений посадовець ЄС.

Перший термін Трампа з 2017 по 2021 рік був болючим для ЄС, який має значне позитивне сальдо в торгівлі товарами зі США.

Після того, як у 2018 році Трамп запровадив тарифи на імпорт сталі та алюмінію з ЄС та інших країн на суму 6,4 млрд євро з міркувань національної безпеки, ЄС відповів на це введенням тарифів на суму 2,8 млрд євро для відновлення балансу.

Валдіс Домбровскіс, комісар ЄС з питань торгівлі, сказав Financial Times, що він сподівається на уникнення обома сторонами минулої конфронтації.

"Ми вважаємо, що США і ЄС є стратегічними союзниками, і особливо в нинішньому геополітичному контексті важливо, щоб ми працювали разом у сфері торгівлі", - зауважив єврокомісар.

Колишній державний секретар США Майк Помпео розповів, що "мирний план" Дональда Трампа в разі його перемоги на президентських виборах може передбачати збільшення військової допомоги Україні та її членство в ЄС і НАТО.

На думку ексдержсекретаря США, немає "жодних доказів" того, що Трамп у разі обрання президентом схилятиме Україну до капітуляції.

Зараз ви читаєте новину «ЄС розробляє двоетапну стратегію на випадок перемоги Трампа на президентських виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути