четвер, 04 липня 2013 02:54

Єгипет святкує повалення влади Мурсі

Єгипет святкує повалення влади Мурсі
Фото: tsn.ua

Голова Вищого конституційного суду Єгипту Адлі Мансур став тимчасовим керівником країни у зв'язку з позбавленням президента Мухаммеда Мурсі його повноважень, пише ТСН.

"Ми неодноразово закликали до національного діалогу, але він був відкинутий керівництвом країни, - сказав міністр оборони країни Абдель Фаттах ас-Сісі. - Ми пропонували Мурсі подати у відставку добровільно, але він відмовився, а його останній виступ ніяк не відповідав вимогам народу".

За його словами, в останні дні збройні сили Єгипту докладали максимум зусиль до того, щоб пожвавити процес національного примирення між усіма політичними силами, в тому числі, і президентською канцелярією.

Ас-Сісі також закликав усіх "зберігати мирний характер демонстрацій, в іншому випадку армія буде діяти жорстко".

За іронією долі, Мансур був призначений головою Вищого конституційного суду указом президента від 10 червня цього року і приступив до виконання своїх обов'язків лише два дні тому. До присяги він буде приведений перед конституційним судом.

Крім того, цей же суд повинен завершити розробку закону про вибори з тим, щоб надалі провести вибори в новий парламент, а потім обрати і президента Єгипту. Як очікується, новий глава держави буде обраний вже після зміни конституції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єгипетська армія відправила у відставку Мохаммеда Мурсі

Звернення до нації було озвучене в присутності лідерів основних конфесій — імама найбільшого в світі ісламського університету Аль-Азхар шейха Ахмеда ат-Тейіба, глави коптської церкви папи Тавадроса II і представників військового керівництва країни.

Як заявив ат-Тейіб, Аль-Азхар закликає до дострокових президентських виборів і підтримує розроблену армією і політиками "дорожню карту".

На думку Тавадроса II, "цей політичний план гарантує безпеку всім єгиптянам і пропонує політичне рішення, яке служить інтересам батьківщини".

У свою чергу, відомий лідер опозиції Мухаммед аль-Барадеї, який також був присутній при оголошенні історичного рішення, повідомив, що "воно дозволить провести дострокові президентські вибори шляхом загальної згоди зо нової демократичної конституції, яка буде дійсно гарантувати права всіх єгиптян".

Після оголошення вулиці Єгипту вибухнули радісними криками, в небо полетіли десятки феєрверків.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет святкує повалення влади Мурсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути