середа, 03 липня 2013 21:40

Армія почала оточувати офіс президента Єгипту колючим дротом

Армія почала оточувати офіс президента Єгипту колючим дротом
Фото: twitter @betsy_hiel

Єгипетські військовослужбовці, що зайняли всі ключові розв'язки і об'єкти в Каїрі, заходилися оточувати загородженнями з колючого дроту і споруджувати блок-пости по периметру казарм Національної гвардії, де в останні дні працює президент країни Мохаммед Мурсі, повідомляє BBC News з посиланням на Reuters.

З якою метою військові обмежують доступ до місця перебування президента, поки не відомо. Декількома годинами раніше один з помічників Мурсі заявив, що в країні вже йде військовий переворот. При цьому він пообіцяв, що прихильники президента будуть битися за нього.

Одночасно з роботами навколо казарм військові почали перекривати вулиці, що ведуть в напрямку основних скупчень прихильників президента, зокрема, в районі Наср-Сіті і у Каїрського університету. Армія також бере під свій контроль ключові мости через Ніл.

Антипрезидентські демонстранти, які зібралися на площі Тахрір і біля президентського палацу, вже почали святкувати повалення Мурсі, повідомляє у прямому ефірі телеканал "Аль-Джазіра". Вони сприймають розгортання військ як знак закінчення влади президента-ісламіста, а його самого вже відкрито називають "колишнім".

Зараз весь Єгипет очікує офіційної заяви з боку командування збройних сил, в якому генерали повинні дати свої пояснення з поточної ситуації і розповісти, що очікує країну в найближчому майбутньому. Останні кілька годин генералітет обговорює можливі шляхи виходу з ситуації, що склалася з представниками найбільших політичних партій, релігійних об'єднань та громадських організацій. Лідери "Братів-мусульман", до яких належить і президент Мурсі, від участі в цих консультаціях відмовилися.

Раніше і президент, і його прихильники обіцяли, що будуть до кінця боротися за "легітимність" і "демократію", тобто за збереження влади нинішнього глави держави. Сам він заявив, що швидше помре, ніж здасть владу і стане посміховиськом для нащадків.

Гостра фаза протистояння між Мурсі і опозицією почалася 30 червня, коли на вулиці єгипетських міст вийшли мільйони людей, які вимагали відставки глави держави. Свої дії вони мотивували тим, що він не впорався з економічними проблемами країни, зате встановив в Єгипті авторитарну форму правління.

Зараз ви читаєте новину «Армія почала оточувати офіс президента Єгипту колючим дротом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути