пʼятниця, 11 лютого 2022 20:25

Спецтема: Ворог біля українського кордону

"Є загроза втрати суверенітету" – як Росія хоче дотиснути Україну у Нормандському форматі

"Є загроза втрати суверенітету" – як Росія хоче дотиснути Україну у Нормандському форматі
"Виконати Мінські домовленості в російському трактуванні – це означає, що Україна самознищиться", говорить Олег Рибачук. Фото: reuters

Росія намагається змусити Україну прийняти її трактування Мінських угод щодо особливого статусу Донбасу. На перемовинах радників "нормандської четвірки" у Берліні 10 лютого протягнути це питання не вийшло. Тепер спробують у Тристоронній контактній групі. Про це Gazeta.ua розповів голова громадської організації "Центр спільних дій" Олег Рибачук.

"Росії не вдалося просунути своє бачення трактування Мінських угод. Їх сценарій – спочатку вирішити всі політичні питання, а потім – безпекові. Український – навпаки. Росія відмовилася обговорювати безпекові питання. Все це відбувається на тлі прибуття російських військ на наші кордони. РФ ставить за мету не вторгнення, а загрозу. Через неї хочуть змусити Україну погодитися на російський варіант Мінських угод. Це означає, що Україна втратить суверенітет. Саме тому Путін казав, що подобається вам чи ні, ми вас дотиснемо", – говорить Рибачук.

Найпершими маємо обговорювати безпекову частину Мінських угод, а це не входить у плани Росії, додає експерт.

"Виконати Мінські домовленості в російському трактуванні – це означає, що Україна самознищиться. З точки зору наших інтересів погоджуватись на це не можна. Тому ми ходимо по колу. Хоч Зеленський натякав, що очікує зустріч глав держав. А Росія хоче мати передумову зустрічі, що ми реалізовуватимемо Мінські угоди як вони їх бачать. Україна ж чітко каже, що не сяде на стіл переговорів із представниками ОРДЛО", – каже Рибачук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва не готова йти на поступки" – що для України означає зустріч Путіна та Макрона

Сторони мають непримиренні позиції, тому так довго тривають перемовини, наголошує експерт.

"Кожна сторона намагається знайти тріщинку, щоб потім вставити туди кілочок, і розірвати. Були такі спроби і цього разу. Росії важко, бо з точки зору західних демократій неможливо уявити вибори за присутності іноземних військ. Тому РФ складно знайти підтримку Заходу. Хоч Німеччина і Франція всіляко намагаються закрити цю тему", – додає Рибачук.

У Берліні на перемовинах погодилися, що аспекти особливого статусу для Донбасу проговорять у ТКГ, говорить Рибачук.

"Туди якраз входять представники ОРДЛО. РФ хоче спробувати провести ідею особливого статусу Донбасу з іншого боку. Але ми розуміємо, що ці представники окупованого Донбасу – несамостійні. У РФ хочуть змусити українську сторону врахувати їх точку зору. Досягти прогресу навряд чи вийде", – говорить експерт.

У Берліні пройшла зустріч політичних радників лідерів країн "нормандської четвірки". Вона тривала майже 9 годин. Радникам "нормандської четвірки" не вдалося узгодити спільний документ.

Українська сторона сподівалася розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи з питань врегулювання конфлікту на Донбасі. Планувалося, що Україна запропонує варіанти покращення верифікації режиму "тиші" на Донбасі, а також порушить питання відкриття КПВВ та обміну полоненими.

Зараз ви читаєте новину «"Є загроза втрати суверенітету" – як Росія хоче дотиснути Україну у Нормандському форматі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути