вівторок, 08 лютого 2022 13:11

"Москва не готова йти на поступки" – що для України означає зустріч Путіна та Макрона

"Москва не готова йти на поступки" – що для України означає зустріч Путіна та Макрона
"Макрон заявив, що протягом кількох днів має вирішитися ситуація із російськими військами на кордоні України – він на щось розраховує", каже Валерій Гончарук. Фото: Reuters

Зустріч президентів Франції Емануеля Макрона та Росії Володимира Путіна показала, що РФ поставила Заходу жорсткі ультиматуми. Чекає поступок від країн ЄС. Сама Москва поступатися не готова. Про це Gazeta.ua розповів політолог Валерій Гончарук.

"Від зустрічі Путіна і Макрона не почули позитивного порядку денного, конкретики. Зазначили, що існують певні планові ініціативи, по яких можна рухатися – як з боку України, так і Росії. Але самі ініціативи не озвучили. Почуємо щось конкретне, коли переговорять Володимир Зеленський та Макрон", – додає Гончарук.

Президент заявив, що протягом кількох днів має вирішитися ситуація з російськими військами на кордоні України – він на щось розраховує, пояснює Гончарук.

"Якщо війська від наших кордонів відведуть, то розумітимемо, що є позитивний розвиток перемовин. Але найближчим часом масштабні навчання Росії проходитимуть у Білорусі. Тому остаточна загроза не спадає. Не виключаю, що Зеленський озвучить бажання провести зустріч у "Нормандському форматі", принаймні на рівні радників. Український президент неодноразово наполягав на зустрічі з Путіним. Зі сторони Росії такого оптимізму не чув. Бо ультимативні вимоги президент РФ висуває не Україні, а Заходу", – додає політолог.

"Надоптимізму про швидке врегулювання кризи на кордоні немає. Путін не готовий йти на поступки. Ультиматуми були настільки жорсткі, що навіть невелике їх виконання Москва назве перемогою. Вся їх політика націлена на істотні поступки з боку ЄС", – говорить політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дехто у ЄС не хоче дратувати Путіна": чому Україну не взяли до Кібер-НАТО

Україні треба змінити міжнародну політику і робити ставку на тих партнерів на Заході, які хочуть співпрацювати з нами, каже Гончарук.

"Зокрема, питання щодо поставок зброї. Це Польща, Чехія, Велика Британія, країни Балтії. Треба менше акцентувати на Німеччині та Франції, які готові йти на широкі поступки Росії. "Люблінський трикутник", союз Британії, Польщі та України – отакі союзи треба шукати. Туреччина активно з нами співпрацює. Це можуть бути запобіжники того, що Росія не дозволить зазіхати на наш суверенітет", – каже політолог.

Путін може використовувати аргумент про ядерну зброю лише у риториці, наголошує Гончарук.

"У ядерній війні немає переможців. І ядерну зброю мають інші країні. Це зброя-запобіжник, вона не для нападу. Путін експлуатує цю тематику. А ми можемо згадати Будапештський меморандум та те, що ми були треті у світі за кількістю ядерної зброї. А Росія зараз шантажує нею світ. Треба було не Україну позбавляти ядерного статусу, а робити все можливе для демілітаризації РФ", – додає політолог.

8 лютого президент Франції Еммануель Макрон їздив до Москви, де зустрічався з президентом країни-агресора Володимиром Путіним. Путін на пресконференції після переговорів заявив, що "військовий потенціал НАТО і Росії не можна порівняти, але РФ має ядерну зброю".

Сьогодні, 9 лютого, Еммануель Макрон відвідує Україну й зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським.

Зараз ви читаєте новину «"Москва не готова йти на поступки" – що для України означає зустріч Путіна та Макрона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути