пʼятниця, 04 лютого 2022 14:43

"Дехто у ЄС не хоче дратувати Путіна": чому Україну не взяли до Кібер-НАТО

"Дехто у ЄС не хоче дратувати Путіна": чому Україну не взяли до Кібер-НАТО
"У НАТО можемо отримати найновіші підходи та інструменти боротьби против кібератак", – говорить Олександр Хара. Фото: Reuters

Вступ України до Кібер-НАТО могли заблокувати Німеччина чи Угорщина. Так діють, щоб не дратувати Путіна. Наша держава зараз потребує досвіду та інструментів Альянсу для захисту від російських кібератак. Про це Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Олександр Хара.

"У січні близько 70 державних сайтів не працювали через кібератаку. Є неофіційна інформація, що вкрали багато персональних даних громадян. Кіберзброя може фактично знищити систему управління, може дати російській розвідці перешкоджати діяльності українських політиків чи військових. Тому захист від таких дій важливий. У РФ значно більше таких ресурсів, ніж у нас здатності захищатися. Тому такі проєкти потрібні. Там могли би отримати і досвід, і допомогу. Тому що загрози постійно змінюються. У НАТО можемо отримати найновіші підходи та інструменти боротьби", – говорить Хара.

Блокувати вступ України до Кібер-НАТО могла Німеччина чи Угорщина, наголошує експерт-міжнародник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ніяких поступок не було" - які висновки нормандських переговорів для України

"Німеччина продовжує мати відкриті канали діалогу з Москвою. Щоб не дратувати Путіна, публічно виступають проти надання постійно діючого членства Україні (Німеччина разом із Францією виступали проти надання Україні ПДЧ на саміті НАТО в Бухаресті у квітні 2008-го року – Gazeta.ua). Є таж сама Угорщина. Орбан був дуже радий стояти на одному килимку з Путіним. Це не дружня поведінка щодо України. Бо у нас війна із ядерною державою, яка не припиняється з 2014-го року. Така поведінка також не в інтересах інших членів НАТО. Ми в одному таборі з країнами Північноатлантичного альянсу, бо проти всіх нас є агресія Росії. Проти України – ще й фізична. Проти країн НАТО її поки що немає. Але це поки що", – наголошує Хара.

Незважаючи що Україна не є членом цього центру, деякі європейські країні та США допомагають захищатися, каже експерт-міжнародник.

"Та сама маленька за територією Естонія, наприклад. Вона дуже потужна у кіберзахисті. Сполучені Штати допомогають посилювати спроможність України у захисті кіберпростору. Дуже прикро, що певні європейські країни продовжують блокування наближення України до НАТО. При тому, що Росія здійснювала кібератаки і проти Німеччини, і проти Франції", – каже Хара.

Одна з країн Європейського Союзу заблокувала вступ України до Кібер-НАТО. Це відбулося попри те, що в Україні йде війна та постійно відбуваються кібератаки, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Вночі 14 січня хакери зламали кілька урядових сайтів, зокрема Міністерства освіти, Міністерства закордонних справ, порталу "Дія" тощо, та оприлюднили своє повідомлення трьома мовами – українською, російською та польською. У тексті погрожують, що українцям варто боятися та чекати на помсту за "Волинь, Полісся, УПА та історичні території". Крім того, у повідомленні зазначили, що хакери вкрали особисті дані українських громадян. Урядові експерти доводять, що хакерська атака на українські урядові сайти вночі 14 січня здійснювалась з Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Дехто у ЄС не хоче дратувати Путіна": чому Україну не взяли до Кібер-НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути