Ексклюзиви
середа, 29 травня 2024 03:29

Дві країни НАТО попередили Зеленського не закликати прийняти Україну до Альянсу - Telegraph

Дві країни НАТО попередили Зеленського не закликати прийняти Україну до Альянсу - Telegraph
НАТО застерегли Володимира Зеленського від закликів України бути в Альянсі. Фото: Укрінформ

Сполучені Штати Америки та Німеччина попросили Володимира Зеленського не закликати встановити чіткі терміни ухвалення України в НАТО на саміті Альянсу.

Українцям запропонують "міст" до вступу. Цей пакет заходів підтримки має показати, що "шлях до членства стає коротшим у міру того, як Україна захищається від російської агресії", пише The Telegraph, посилаючись на людину, знайому з думкою адміністрації Джо Байдена.

"Вони дуже скептично ставляться до того, щоб просунути Україну далі шляхом до повноправного членства в НАТО цього року. США, можливо, не так занепокоєні, як Німеччина, але їх турбує загроза з боку Росії для решти членів Альянсу", - сказало джерело.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США та Німеччина погрожували не давати ракети, якщо ними атакують територію Росії - ЗМІ

На саміті у Вільнюсі питання членства України стало домінуючим і викликало розкол між членами Альянсу. Велика Британія і Франція наполягали, щоб у підсумковій заяві було слово "запрошення", щоб підтвердити, що йдеться про політичну перешкоду, а не про спробу заблокувати майбутнє країни в НАТО.

На думку інсайдерів, подібний інцидент цього року може зіграти на руку Дональду Трампу, який часто порушує питання значущості Альянсу.

Минулого року президент України назвав абсурдним те, що НАТО не визначило термінів запрошення і членства України. Вищі посадові особи дійшли висновку, що країни, які підтримують вступ України, "створили занадто великий тиск" навколо цього рішення.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів на території РФ.

"Ми повинні пам'ятати, що це таке. Це агресивна війна Росії проти України. Україна має право захищатися. І це включає в себе нанесення ударів по цілях на російській території", - наголосив генсек НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Дві країни НАТО попередили Зеленського не закликати прийняти Україну до Альянсу - Telegraph». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути