середа, 15 січня 2020 11:59

Депутати розглянуть законопроєкт про "податковий терор"

Депутати розглянуть законопроєкт про "податковий терор"
За підрахунками експертів, ухвалення законопроєкту №1210 може коштувати Україні 1% ВВП – що відповідає приблизно 36–37 млрд грн. Фото: Цензор.НЕТ

Завтра, 16 січня, парламент планує розглянути у другому читанні законопроєкт №1210 – більш відомий в українському бізнесі як "законопроєкт про податковий терор".

"Знаєте, як угробити економіку одним законопроєктом? Зібрати всі побажання Мінфіну, податківців з величезною кількістю технічних правок в один документ – з порівняльною таблицею на 580 сторінок – і включити турборежим", – описує стратегію авторів законопроєкту директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін.

За прогнозами експерта, в разі ухвалення законопроєкту в Україні очікується втрата 1% ВВП країни (зокрема скорочення виробництва через підвищення ренти на видобуток газу й руди, а також упровадження BEPS), згортання роботи ІТ-компаній в Україні (через норми про подвійне оподаткування і 18% податку на прибуток за кордоном).

Крім того, Анатолій Амелін прогнозує серйозне погіршення бізнес-клімату України (зокрема. через невиправдане посилення контролю за розмиванням податкової бази), неправомірні втручання податківців (зокрема щодо коригування фінансового результату) і дискримінацію іноземних інвесторів (оподаткування курсової різниці ).

"Хоча законопроєкт і сильно змінився порівняно з першим читанням, але він залишився дуже важким. Значний негатив – правило ділової мети – право податківця оцінювати зовнішньоекономічну операцію: має вона економічний сенс чи ні. Постійні судові тяжби за цим напрямком, що почалися ще за часів Азарова, повернуться знову. З урахуванням планів освоєння ринків Євросоюзу українськими експортерами – це дуже погана ініціатива", – пояснює експерт Інституту соціально-економічної трансформації В'ячеслав Черкашин.

За словами експерта, цим законопроєктом Україна бере на себе невиправдано завищені міжнародні зобов'язання, які ні бізнес, ні держава виконати не зможуть.

"Деякі частини інструментарію, який міститься в законопроєкті, Євросоюз заводив директивами протягом 3,5–7 років – довгий був перехідний період. У нас – лише рік. Самі податківці в істериці – вони не знають, що робити і як. Але при цьому штрафи збільшуються за багатьма позиціями в 4 рази", – пояснює В'ячеслав Черкашин.

Нагадаємо, проти цього законопроєкту ще в листопаді 2019 р. виступили практично всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України, зокрема, Європейська Бізнес-Асоціація, Американська торгова палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

У Раді підприємців при Кабінеті міністрів України виступили також категорично проти законопроєкту №1210, назвавши його "податковим терором".

"Рада підприємців при КМУ закликає народних депутатів не підтримувати законопроєкту №1210. Бізнес і експертне співтовариство неодноразово звертали увагу влади на потенційне погіршення стану економіки через такі податкові нововведення, зокрема впровадження практики "податкового терору" стосовно сумлінних платників податків", – заявили в Раді підприємців при Кабінеті міністрів України.

Але, незважаючи на вкрай негативну позицію українського бізнесу, 3 грудня 2019 р. законопроєкт №1210 було ухвалено в першому читанні.

Зараз ви читаєте новину «Депутати розглянуть законопроєкт про "податковий терор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути