четвер, 12 вересня 2024 19:56

Дебати змусили Гарріс і Трампа застосовувати нові політичні прийоми

Дебати змусили Гарріс і Трампа застосовувати нові політичні прийоми
Фото: eastnews.ua

Телевізійний двобій Трампа з Гарріс став діаметральною протилежністю його зустрічі з Байденом. Рішучість і жорсткий стиль експрезидента США, котрі зіграли на його користь у дискусії з фізично слабким Джо Байденом, несподівано стали пасткою для Трампа.

Відразу після дебатів соціологічні служби провели опитування, згідно з якими, Гарріс на 15% випередила Трампа (YouGov), понад 96% її прибічників вважають, що Гарріс виступила краще, тоді як серед симпатиків Трампа таких виявилося лише 69% (CNN). Однак головний висновок ще цікавіший: за спостереженням CNN, у результаті дебатів глядачі змінили на краще свою думку про Гарріс, водночас про Трампа думки залишилися тими ж, що й до них.

Нагадаємо, за підсумками дебатів з Джо Байденом 27 червня, Дональда Трампа тоді визнали кращим 67% респондентів проти 33%, котрі віддали перевагу Байдену (за опитуванням CNN). У результаті, Демократична партія зважилася на безпрецедентний крок - замінила кандидата Джо Байдена, котрий пройшов праймеріз, на віце-президентку Камалу Гарріс.

Ерозія тріумфу

Стартові позиції підтримки обох кандидатів що на червневих, що на вересневих дебатах були приблизно однакові: 50% на 50%. Після провалу Джо Байдена його штаб повідомив про застуду політика, яка, мовляв, пояснювала млявість і сиплий голос. Нині вже штабісти Трампа шукають пояснення провалу свого клієнта, і тим часом контратакують.

Спочатку була публікація про сережки Камали Гарріс із нібито вмонтованими навушниками, через які вона могла отримувати підказки. Більш вагомий аргумент - ведучі телеканалу АВС більшість гострих запитань ставили Трампу, підігруючи таким чином Гарріс.

Тож очікувати на заміну республіканцями кандидата точно не варто. Однак чи зміниться сам Трамп?

Руки, очі і "хвости"

Камала Гарріс на початку дебатів подала руку своєму опоненту, що справило позитивне враження. Рукостискання повторилося на церемонії пошани жертв теракту 11 вересня, що видає розгубленість Трампа. Але продовження ця делікатність не мала: на пропозицію штабу Гарріс зустрітися ще на одних дебатах він відповів відмовою. Тож чи буде ще одна теледуель, невідомо.

Однак відомо, що на початку жовтня відбудуться дебати між кандидатами у віце-президенти, під час яких штаби опонентів можуть розраховувати взяти реванш. Якщо, звісно, воно цього варте.

Дебати є більше інструментом іміджу, а не впливу на голосування, зазначив соціолог і політолог з Університету імені Джорджа Мейсона Ерік Шираєв, тому приводів для паніки у штабу Трампа і республіканців немає. "Хілларі Клінтон вісім років тому виграла у трьох дебатах з Трампом, і все ж, на виборах переміг він. Хоча нині, схоже, у середовищі прибічників експрезидента більше тих, хто не у захваті від його виступу на дебатах", - зазначив він.

Тому Дональд Трамп може просто-напросто вийти поза межі телерингу.

Реальність проти віртуальності

Ознаки цього вже є. The Wall Street Journal, визнаючи перемогу Гарріс у дебатах, обумовлює - завдяки пасткам для Трампа, а не своїй програмі. Кандидат у віце-президенти від республіканців Девід Венс дав інтерв'ю, де, зокрема, розповів про мирний план Трампа по Україні: демілітаризована зона по лінії розмежування, Україна зберігає суверенний статус. На додачу, речник президента Володимира Зеленського Сергій Нікіфоров пригадав в ефірі "Єдиного телемарафону", що Трамп закликав Зеленського не вірити, що його перемога може бути вигідна Росії. А в західних ЗМІ пишуть про те, що теза Трампа про занепад Америки має відгук у виборців тих штатів, котрі коливаються.

Демократи зрозуміли загрозу й пішли на перехоплення. Так, батько підлітка Ейдена Кларка, котрий загинув через ДТП за участі шкільного автобуса, спровокованого мігрантом з Гаїті, закликав Дональда Трампа не використовувати смерть сина у політичних цілях. Експрезидент акцентує на мігрантській проблемі у США у всіх своїх публічних виступах. Після поразки на дебатах він посилив цю тематику. Загибель Кларка експрезидент використовує як доказ. Щоб остаточно підкреслити, наскільки тема міграції небезпечна для Гарріс, у мережі з'явилися ролики, де гаїтянські переселенці з Огайо переконують - вони нікого не вбивають і не їдять домашніх улюбленців.

Театр без глядачів

Вигравши дебати з Трампом, Гарріс, схоже, нівелювала саму їхню ідею. Так, викладач аргументації й теорії риторики Університету Нью-Гемпшира Джеймс Фаррелл переконаний, що ці теледуелі не є дебатами.

"Це не цивілізований, раціональний обмін різними політичними поглядами, а жалюгідна вистава", - заявив він телеканалу Al Jazeera.

Ті виборці, котрі не визначилися, не бачать особливої різниці між обома кандидатами, адже Гарріс не представила детально свою політичну позицію, звернув увагу професор психології в коледжі Вільямса Стівен Фейн. "Порівнювати їх - як пральні машини з яблуками, не кажучи вже про помаранчі", - зазначив він.

Показовою є реакція інвесторів. На підтримку Камали Гарріс виступила популярна співачка Тейлор Свіфт, однак, більшість тих, хто голосуватиме у "хитких" штатах, хвилюють інші проблеми і навряд чи позиція Свіфт на них вплине. Акції компаній Трампа після дебатів знизилися на 13%.

Зараз ви читаєте новину «Дебати змусили Гарріс і Трампа застосовувати нові політичні прийоми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути