пʼятниця, 14 серпня 2009 15:38

БЮТ хоче подолати пивний алкоголізм в перші дні роботи Ради

БЮТ хоче подолати пивний алкоголізм в перші дні роботи Ради

Представники громадських організацій виступають за прирівнювання пива до алкогольних напоїв, заборону його реалізації у кіосках і продаж у магазинах тільки повнолітнім. Вони також за повну заборону реклами цього напою.

Про це на прес-конференції заявив головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський.

"Йдеться не про заборону пива як такого - ми розуміємо, що це нереально, але його треба прибрати з вулиць та громадського транспорту. Треба підвищувати акциз, бо в нас пива п"ють більше, ніж води, - каже Черняховський. -  Треба покривати дефіцит бюджету. Треба продовжувати те, що ми розпочали. Треба ще підіймати акцизи на пиво, спирт, вина. Зараз є думка, що спад в економіці і можна погубити галузі, які з цим пов"язані. Ми не можемо стояти на місці. Вже три роки їх не підіймали".

Водночас народний депутат від фракції БЮТ Дмитро Ветвицький у своєму виступі на прес-конференції підкреслив, що настав час говорити про пивний алкоголізм в Україні.

"Особливу тривогу викликає те, що на вулицях будь-якого міста можна зустріти 12-14-річних підлітків з пляшкою пива в руках, і ніхто на це вже не реагує. Це велика проблема, і тільки суспільство може вплинути на це. Треба приймати закони, які зупинятимуть розпивання пива на вулиці, тому що це не такий безневинний продукт, як дехто вважає".

За його словами, пиво містить той самий етиловий спирт, що й міцні алкогольні напої, а в деяких сортах його вміст сягає 12-14 %. При цьому пиво виключене з розряду спиртних напоїв, на нього не поширюється заборона на рекламу та інші обмеження. Тож пиво ллється рікою з телеекранів, і в результаті людей, особливо молодь, яка щоденного вживає пиво, стає дедалі більше. А це і є пивним алкоголізмом.

Ветвицький нагадав, що його колеги по фракції - народні депутати Микола Томенко, Наталія Королевська і Євгеній Суслов ще 11 грудня 2007 року подали проект Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", яким пропонувалося обмежити споживання та продаж слабоалкогольних напоїв. Цей закон був прийнятий у першому читанні 5 березня цього року.

Народний депутат висловив надію, що парламентарі підтримають законопроект в перші дні роботи нового скликання Верховної Ради, після чого можна буде на законних підставах "говорити про те, де і як продавати пиво і де його можна пити".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «БЮТ хоче подолати пивний алкоголізм в перші дні роботи Ради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути