вівторок, 30 червня 2009 13:24

Як депутати оцінюють підвищення акцизу на пиво

Як депутати оцінюють підвищення акцизу на пиво
Минулої п"ятниці президент Віктор Ющенко підписав закон про підвищення ставки акцизного збору на пиво на 93,5 % до 0,6 грн за літр. Більшість народних депутатів вважають, що це підвищення може зупинити розвиток пивної "культури" серед молоді і допомогти в наповненні державного бюджету.

Зокрема, за словами народного депутат від БЮТу Дмитра Ветвицького, це підвищення потрібне обов"язково, бо, мовляв "у нас пива п"ють більше, ніж води". Він упевнений, що введення акцизів приведе до оздоровлення суспільства.

– Нинішні акцизи в рази нижчі за акцизи на пиво у найближчих європейських сусідів – Чехії та Словаччини. Нам потрібно покривати дефіцит бюджету, який у нас прогнозується в 2009 році близько 31 млрд грн, – додає Ветвицький. – Наступним кроком має стати підвищення акцизу на так званий "шмурдяк" (це напій, до складу якого входить вода, спирт невиноградного походження, цукор, барвники, емульгатори і ароматизатори. – Ред.)

"Бютівець" не прогнозує спаду в пивній галузі після підвищення акцизів.

– Пиво не повинно бути найдешевшим продуктом. Воно має бути якісним і відповідати світовим стандартам. Бо українське пиво не завжди якісне.

Представник Блоку Литвина в парламенті Юрій Литвин вважає, що акциз на пиво сьогодні занижений.

– В нас молоко дорожче, ніж пиво, – зазначає він. – Тому акцизи треба підвищувати. Ми за це завжди голосували і будемо далі голосувати, оскільки в молоді формується "пивна культура".

На думку народного депутата від БЮТ Володимира Каплієнка, вживання пива – це вживання спиртного напою, і доступ до нього повинен бути обмежений або шляхом введення додаткових акцизів, мит і фінансових вилучень, або – перегляду політики ставлення до пивної галузі.

Він також вважає, що необхідно прирівняти пиво до алкогольного напою з відповідним введенням обмежень на його споживання – з 21 року, обмеженням місць продажу і покаранням реалізаторів, які продають пиво неповнолітнім.

– Сьогодні підліток купує пляшку пива, тому що вона дешевша за пачку жуйок, і після 20 років живе без нирок. Потрібно прирівняти пиво до алкогольних напоїв, – наголошує нардеп.

Про необхідність підвищення акцизів на пиво говорять і в Партії регіонів.

– Краще хміль і ячмінь продавати на експорт, чим гробити свою молодь. Яке б лобі у пивних виробників не було – пивний акциз буде піднятий і пивний напій буде віднесений до алкогольних. Наша фракція підтримує посилення закону відносно всіх спиртних напоїв, які розпиває молодь, – каже "регіонал" Микола Присяжнюк.

"Нунсівець" Юрій Костенко запевняє, що підвищенням акцизів проблему п"янства не вирішиш.

– Чого ж тоді на горілку не підіймають акцизи? – обурюється він. – Якщо говорити про здоров"я, то не треба людей спивати тією самою горілкою. Тому якщо вже на те пішло, то треба вирішувати питання у комплексі щодо всіх алкогольних напоїв. Це боротьба уряду з політичним інакомисленням. Видно, що БЮТ і Партія регіонів домовилися між собою не чіпати їхній горілчаний бізнес, тому вдарили по пиву.

Про активну підтримку підвищення акцизів на пиво заявляє лідер громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" Віталій Черняховський.

– Нація вироджується через оскаженілу діяльність алкогольних, тютюнових і гральних комерсантів – виробників і торговців. З 1991 року Україна втратила більше 6 млн своїх співгромадян. Необхідно переглянути ставлення до пива, обмежити його споживання, розповісти людям про шкоду цього напою для здоров"я. Споживання пива повинне піти в тінь і перестати бути нав"язливим. Для цього його потрібно прирівняти до алкогольних напоїв, – каже Черняховський.

На думку головного координатора громадянської кампанії, не варто звертати увагу на позицію виробників:

– Їхня мета – отримання прибутку за всяку ціну. Акциз на пиво був штучно заморожений і не піднімався протягом останніх трьох років. Потрібно вирівняти акциз на пиво відповідно до підвищення акцизів на спирт.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Як депутати оцінюють підвищення акцизу на пиво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути