четвер, 23 липня 2009 18:53

Міськрада заборонила пити пиво на вулицях

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  22 липня черкащани п’ють пиво на бульварі Шевченка в обласному центрі. Заборона на вживання цього напою вже діє, але її ігнорують
22 липня черкащани п’ють пиво на бульварі Шевченка в обласному центрі. Заборона на вживання цього напою вже діє, але її ігнорують

Депутати Черкаської міськради заборонили вживати слабоалкогольні напої та пиво в громадських місцях. Це дозволено лише в пивбарах, на відповідних літніх майданчиках та в закладах громадського харчування, що мають ліцензію на продаж алкоголю.

Нардеп позафракційний Олександр Давиденко, 28 років, каже, що був одним із ініціаторів і розробників рішення.

— Вийдеш на вулицю, познайомишся з дівчиною, і обов"язково вона курить, ходить із пляшкою. Мені це неприємно, — пояснює. — Також важливою є боротьба з незаконною торгівлею. Молодь, зокрема неповнолітні, найчастіше купує випивку в ларьках, які не мають ліцензії на торгівлю алкоголем.

Давиденко вважає, це рішення буде ефективним спільно з аналогічним законом Верховної Ради. У Черкасах за виконанням ухвали стежитимуть Соснівський і Придніпровський райвідділки, служба в справах неповнолітніх і муніципальна інспекція.

Заступниця директора цієї інспекції 37-річна Ольга Швець не впевнена, що постанова поліпшить громадський порядок. На її думку, це радше декларативна акція. Проте в міськраді планують здійснювати рейди спільно з правоохоронцями.

— У жару взяв пляшку пива, вихилив культурно в холодку, — каже черкащанин 32-річний Валентин Кучеренко. Він сидить на лаві на бульв. Шевченка, п"є пиво. — Це шо, треба було шукать пивбар? Із пляжу на Дніпрі треба йти в місто? Хай штрафують тих, хто порушує громадський порядок. Діти бачать, що пиво п"ють, та й самі стануть алкоголіками? То це, за такою логікою, в кіно не можна показувать убивств, п"янства, бо діти виростуть п"яницями і вбивцями. Страна ідіотів.

Кидає пляшку в урну, йде до зупинки.

Юрист Костянтин Стратілатов, 30 років, зазначає, що закон про державне регулювання виробництва й обігу алкоголю та тютюнових виробів чітко вказує, де не можна вживати алкоголь і курити тютюн. Це, зокрема, освітні, культурні установи, заклади охорони здоров"я, державні установи, де приймають громадян.

— Органи державної влади, місцевого самоврядування, а також керівники підприємств, установ, організацій усіх форм власності можуть самостійно вживати заходів щодо захисту здоров"я громадян від шкідливого впливу алкоголю й паління тютюну. Однак це не має призводити до порушення чи обмеження прав і законних інтересів людей.

Стратілатов говорить, що за законодавством пиво взагалі не є алкогольним напоєм. Будь-хто з черкащан може оскаржити рішення міськради в суді.

Зараз ви читаєте новину «Міськрада заборонила пити пиво на вулицях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути