Ексклюзиви
субота, 13 жовтня 2012 07:52

"Бідзіна Іванішвілі переміг на хвилі втоми від реформування"

"Бідзіна Іванішвілі переміг на хвилі втоми від реформування"
Новій владі не треба руйнувати реформ попередників, наголосив Гела Васадзе Фото: aheku.org

Майбутнє Грузії залежить від того, як політики поводитимуться цього року. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив політолог Гела Васадзе.

1 жовтня в Грузії відбулися парламентські вибори. Опозиційна "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі набрала майже 55 відсотків голосів. За "Єдиний національний рух" президента Михаїла Саакашвілі проголосували 40 відсотків виборців. Жодна з інших партій не подолала 5-процентний бар'єр.

"Країна може піти двома шляхами: навчиться жити в умовах демократії або вкотре ходитиме по колу, якщо певна політична сила отримає всю повноту влади", - зауважив він.

"Бідзіна Іванішвілі стане прем'єр-міністром, його партія "Грузинська мрія" сформує уряд. "Єдиний національний рух" Саакашвілі стане потужною опозицією. Посаду президента до 2013-го обійматиме Михаїл Саакашвілі. За конституційною реформою, Грузія стане парламентською республікою. Поки що президенту підконтрольні всі силові міністри: оборони, внутрішніх справ, юстиції. Якщо країна піде демократичним шляхом, Іванішвілі та Саакашвілі не втручатимуться в компетенцію один одного, то політичної кризи можна буде уникнути. Навіть за неприязних стосунків двох політиків", - наголосив Васадзе.

Експерт підкреслив, що новій владі не треба руйнувати реформ попередників.

"Але вона не поглиблюватиме їх. Іванішвілі переміг на хвилі втоми від реформування. Під час реформ звільнили багатьох професорів у вузах, військових, поліцейських. Активна боротьба зі злочинністю збільшила кількість ув'язнених до 25 тисяч. На результат виборів вплинуло скандальне відео з побиттям їх у тюрмах. У всіх цих ображених людей є родичі. Зараз доведено, що кадри – постановочні, але вже пізно", - зазначив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бідзіна Іванішвілі хоче бути при владі два роки

За словами Васадзе, обидві партії дуже багато наобіцяли.

"Говорили про медичне страхування, розвиток освіти, соціальні блага, підвищення пенсій. Іванішвілі може вкладати і власні гроші. Але на довготривалу перспективу така політика приречена", - підкреслив політолог.

Думки інших експертів щодо того, як змінюватиметься Грузія після перемоги опозиції на парламентських виборах, читайте у журналі "Країна" № 39 (142) за 11 жовтня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Бідзіна Іванішвілі переміг на хвилі втоми від реформування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути