середа, 03 жовтня 2012 05:00

Опозиція перемогла у Грузії

Учора грузинський президент Михаїл Саакашвілі в телезверненні визнав поразку своєї партії "Єдиний національний рух" на парламентських виборах 1 жовтня. Станом на полудень вівторка, після обробки 24,22% бюлетенів, за партійними списками лідирує опозиційна "Грузинська мрія" російського бізнесмена з французьким громадянством Бідзіни Іванішвілі — 53,02%. "Національний рух" Саакашвілі набирає 41,75%. Доля ще 73 депутатських мандатів вирішується в мажоритарних округах.

— Очевидно, на цих виборах перевагу завоювала коаліція "Грузинська мрія". Це означає, що парламентська більшість повинна сформувати новий уряд, — каже Михаїл Саакашвілі. — Як лідер "Національного руху", хочу заявити, що партія переходить в опозицію.

За даними ЦВК, проголосували 60,8% виборців. Це — понад 2 млн людей.

Зранку в понеділок, ще до початку виборів, перед дільницями стояли черги. Кожного оглядали на вході на наявність маркування. Тому, хто зареєструвався і взяв бюлетені, ставили на один із пальців відмітку спеціальним маркером. Голосування проходило майже без інцидентів. Удосвіта невідомий вдарив ногою в живіт голову одного з виборчкомів міста Кутаїсі. Жінка втекла від нападника. Ближче до обіду на іншій дільниці в тому ж місті побилися прихильники "Грузинської мрії" та "Національного руху". Опозиціонери звинуватили активістів провладної партії в організації "каруселей" — голосування по кілька разів на різних дільницях. Міжнародні спостерігачі нарахували понад 100 порушень. Найчастіше — недостача бюлетенів на дільницях, агітація та порушення процедури маркування.

Кілька тисяч прихильників опозиції ввечері в понеділок зібралися на площі Свободи в Тбілісі. Очікували результатів післявиборчого опитування. Люди розмахували синіми прапорами "Грузинської мрії".

— Ми отримаємо в парламенті не менш як 100 місць, а може, і 110 чи 120, — запевняє Бідзіна Іванішвілі. — Мені повернуть громадянство Грузії та затвердять у парламенті як прем'єр-міністра.

Спостерігачі Організації безпеки та співробітництва в Європі визнали вибори демократичними. За ними стежили 61 міжнародна організація та 50 місцевих.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція перемогла у Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути