субота, 06 жовтня 2012 16:38

У Грузії передача влади відбудеться мирним шляхом - Катамадзе

У Грузії передача влади відбудеться мирним шляхом - Катамадзе
Григол Катамадзе розповів про вибори у Грузії. Фото: novaya.com.ua

В подальшому передача влади в грудні буде проходити мирним шляхом. Про це журналістам розказав посол Грузії в Україні Григол Катамадзе під час святкування з нагоди Дня міста Тбілісі у Києві. Захід відбувся у театрі "Колос", що на Андріївському узвозі.

"Ці вибори довели, що ніхто не може протистояти волі народу. Якщо звернутися до сучасної історії Грузії, то ми побачимо, провідна політична сила, яка була у владі, з приходом нової політичної сили зникала, наче її ніколи і не було. Вперше у нашій країні створився європейський прецедент, коли влада іде в опозицію. І це не просто прецедент, це майбутні стандарти. Впевнений, що шлях інтеграції до ЄС ми пройдемо дуже швидко. Напередодні виборів європейські лідери в один голос говорили: "Ці вибори – тест на зрілість вашої демократії". Думаю, цей час ми пройшли дуже успішно. Також впевнений, що після виборів Грузія продовжить рух вперед", - сказав він

Питання стосовно дострокового припинення повноваження президента Михаїла Саакашвілі має вирішувати народ, вважає Катамадзе.

"Чотири роки тому президента Саакашвілі обрав народ. У жовтні наступного року народ знову буде обирати президента – саме народ, а не парламент. Тому вирішувати проводити дострокові президентські вибори чи ні, теж має вирішувати народ. Думаю, що в подальшому зміна влади буде проходити так само мирно і спокійно, як про це заявила уже колишня влада. Етап, коли все вирішувалось через вулицю і суспільне напруження, коли люди не знали, чого чекати далі, ми вже пройшли. Зараз все дуже прогнозовано", - зауважив він.

Він зазначив, що кримінальна хвиля в грудні не буде поширюватися.

"Останніми днями відбулися кримінальні події, яких ми вже давно не чули – пограбували кілька банків тощо. Думаю, що це не симптом і не тенденція. Це синдром перехідного періоду. Коли люди відчули певний вакуум влади і деяку вседозволеність, у деяких людей виникло відчуття, що таким моментом можна скористатися і за ці один-два тижні "спіймати якусь рибку". Але впевнений, що нова влада з цим впорається. Ситуація під контролем, всі на своїх місцях і всі працюють. Правоохоронна система в Грузії доволі стійка і так просто розхитати її не вийде. Люди вже звикли до того, що вони захищені і ні в кого не підніметься рука зруйнувати це. Будь-яка влада спирається в тому числі і на силові структури. Руйнувати досягнення реформ правоохоронної системи було б не правильним", - додав він.

Нагадаємо, на парламентських виборах у Грузії 1 жовтня перемогла опозиційна коаліція "Грузинська мрія" мільярдера Бідзіни Іванішвілі. Вона здобула 55% голосів. "Національний рух" президента Михаїла Саакашвілі набрав 40%. Теперішній глава держави заявив, що його політсила переходить в опозицію.

Зараз ви читаєте новину «У Грузії передача влади відбудеться мирним шляхом - Катамадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути