пʼятниця, 12 жовтня 2012 06:30

Бідзіна Іванішвілі хоче бути при владі два роки

Автор: фото з сайта www.mysanantonio.com
  Грузинський політик та олігарх Бідзіна Іванішвілі спілкується із журналістами у своїй резиденції Урекі неподалік Батумі на Чорному морі. Він пообіцяв, що жоден з міністрів Саакашвілі не увійде до нового уряду
Грузинський політик та олігарх Бідзіна Іванішвілі спілкується із журналістами у своїй резиденції Урекі неподалік Батумі на Чорному морі. Він пообіцяв, що жоден з міністрів Саакашвілі не увійде до нового уряду

До 2011-го Бідзіна Іванішвілі майже не з'являвся на людях. Волів називатися Борисом — так його і знали на Заході та в Росії. Користувався також прізвищем Іванов. У жовтні торік заявив, що хоче створити партію і взяти участь у парламентських виборах. Після цього публічно повернув собі грузинське ім'я Бідзіна. Партію формально очолила адвокат Манана Кобахідзе, бо Іванішвілі позбавили грузинського громадянства.

У квітні цього року він засновує рух "Грузинська мрія — демократична Грузія". У червні тбіліський суд штрафує Бідзіну Іванішвілі на $90 млн за підкуп виборців у місті Кутаїсі. Там активісти "Грузинської мрії" нібито роздавали листівки з обіцянками великих грошових подарунків у разі своєї перемоги. Згодом суму штрафу скорочують до $45 млн. Іванішвілі відмовляється платити і це. Тоді держава заарештовує його акції у двох компаніях, щоб виставити їх на продаж. За місяць Бідзіна оголошує, що заплатив штраф. У серпні суд знову штрафує його на понад 20 млн ларі — близько $12 млн, за пожертвування на рахунок створеної ним коаліції.

Після перемоги "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі заявляє, що підтримує вступ Грузії до Європейського Союзу й НАТО. Водночас хоче нормалізувати відносини з Росією. На його погляд, окуповані Москвою Абхазія та Південна Осетія самі повернуться до Грузії, коли вона стане економічно привабливою для них. У розв'язанні війни 2008-го звинувачує президента Михаїла Саакашвілі.

Бідзіна оголосив, що при владі хоче протриматися два роки. За цей час проведе всі необхідні реформи.

— Дурниця казати, що Іванішвілі — агент Кремля. Агент мав би діяти приховано, а він увійшов у політику й одразу заявив, що Росія демократичніша за Грузію, — каже Гіга Бокерія, секретар ради нацбезпеки Грузії.

— Іванішвілі? Він як граф Монте-Крісто. Я лише раз із ним зустрічався. Він не любить бути на виду. І не має жодних політичних амбіцій узагалі, — казав 2008-го президент Михаїл Саакашвілі в інтерв'ю англійському журналісту.

Із 2003-го, відколи мільярдер повернувся до Грузії, він став найбільшим у країні інвестором і меценатом.

До рідного села Чорвила, в якому знову поселився, Бідзіна Іванішвілі проклав газопровід і швидкісну автотрасу. Коли односельці почали скаржитися на шум, звів для них нові будинки подалі. Собі збудував дім поряд із батьківським, із приватним заповідником. Там зібрані рідкісні рослини й тварини: багато порід папуг, фазани, тукани, рожеві фламінго і райські птиці, усі породи лебедів, диких качок, сім порід гусей, пінгвіни. Також у заповіднику є лемури, кенгуру, антилопи, олені, козулі, зебри.

Бідзіна Іванішвілі профінансував реставрацію Тбіліського концертного залу, Батумського дельфінарію. Вклав понад $30 млн у будівництво кафедрального собору "Самеба" та відремонтував понад 200 церков.

2007-го для Бідзіни Іванішвілі завершили спорудження бізнес-центру зі скла й металу на горі Мтацмінда над ботанічним садом у Тбілісі. Його спроектував японський архітектор Сіна Такамацу. Центр включає гостьовий будинок, тренажерну й танцювальну зали, кілька приміщень для конференцій, басейн, критий тенісний корт. Навколо в садах стоять скульптури найвідоміших сучасних митців. Увесь комплекс коштував близько $50 млн. Його охороняють люди в чорних уніформах.

Під час передвиборної кампанії Бідзіна заявив, що вклав $1,6 млрд у реформи Михаїла Саакашвілі, зокрема оновлення поліції та армії:

— Я це робив легально, перерахувавши гроші в бюджет країни. Маю всі документи, які це підтверджують.

На Заході Бідзіну Іванішвілі знають як колекціонера, який часто переплачує за твори мистецтва. 2006-го на аукціоні "Сотбіс" купив за $95,2 млн картину Пабло Пікассо "Дора Маар з кішкою", хоча полотно оцінювали в $60 млн.

Зараз ви читаєте новину «Бідзіна Іванішвілі хоче бути при владі два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути