пʼятниця, 05 жовтня 2007 13:33

Балога про умови Президента до майбутньої коаліції

Розпуск Верховної Ради V скликання, в якій було здійснено спробу формування конституційної більшості у неконституційний спосіб, має бути серйозною пересторогою для тих політиків, які розраховують утворити більшість у новообраному парламенті поза процедурою, чітко виписаною в Основному Законі.

Таке переконання висловив сьогодні керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога.

Він зазначив, що заява Президента про необхідність початку консультацій про створення коаліції у Верховній Раді VI скликання викликала широку хвилю дискусій у політичних, експертних і журналістських колах. "Зауважу, що вже пролунали припущення про можливе приєднання окремих депутатів до тієї чи іншої конфігурації більшості. Такі заяви проголошуються з неймовірною легкістю і дитячою безпосередністю, які свідчать про незнання їхніми автори норм чинної Конституції", - сказав Балога.

На його думку, консультації щодо створення більшості у Верховній Раді повинні бути раціональними, а не емоційними. Їхнє кінцеве завдання – досягнення високої якості тандему "уряд-парламент", утвореного на засадах цінностей і пріоритетів. "Ця конфігурація має бути, по-перше, сталою та стійкою; по-друге, забезпечити прийняття і реалізацію законів, необхідних для швидких і ефективних змін в ключових сферах життя суспільства і держави; по-третє, створити надійні законодавчі запобіжники проти політичної корупції і владного монополізму, зокрема, через прийняття Закону "Про Кабінет міністрів" ще до формування складу уряду; по-четверте, запровадити політичну і юридичну відповідальність за невиконання передвиборчих програм", - наголосив Балога.

Керівник Секретаріату підкреслив, що Президент у своїй заяві щодо формування коаліції особливий акцент зробив на необхідності збереження єдності країни. "Це визначальна вимога, якою мають керуватися всі відповідальні політичні сили, що здобули парламентське представництво. Виняткову місію у втіленні цієї директиви має нести блок "Наша Україна – Народна самооборона" як реципієнт політичної підтримки глави держави. Не уявляю рішень НУ-НС, у тому числі і щодо формування коаліції та уряду, які б ішли в розріз із баченням Президента", – сказав Балога. УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Балога про умови Президента до майбутньої коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути